KŐSZEG FERENC

Full text search

KŐSZEG FERENC
KŐSZEG FERENC (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Még az előbb nyomtam meg a gombot, tehát Dávid Ibolya felszólalásához akartam hozzászólni, sajnálom, hogy nincs itt a képviselőtársam. Azzal kezdem felszólalásomat, hogy nagyon egyetértettem vele azzal kapcsolatban, amit a szervezett bűnözésről mondott, és azt gondolom: sok tekintetben sokkal szakszerűbben fogalmazott meg hasonló gondolatokat, amelyekre én is utalni próbáltam.
Természetesen nem ezért kértem szót, hanem egy ellenvetésnek akartam hangot adni. Beszélt a rendőrségnél végbemenő folyamatokról, beszélt a rendőrök távozásáról, méghozzá olyan összefüggésben beszélt erről, mint ami a jelen kormányzat hibája. Nem akarok belemenni abba a rendkívül bonyolult kérdésbe, hogy a rendőrlétszám és a bűnözés emelkedése hogyan függ össze. Csak hadd jegyezzem meg azt a trivialitást: úgy is nézhető a dolog, hogy minél több a rendőr, annál több a bűncselekmény, ugyanis minél több a rendőr, annál több bűncselekmény válik ismertté. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy egy jól működő rendőrség kevesebb bűncselekményt fog észrevenni, mint egy rosszul működő rendőrség.
Ugyancsak nagyon kétlem azt, hogy a rendőrlétszám, sőt a rendőrfizetés és a bűncselekmények száma között ilyen egyenes vonalú összefüggés lenne. De a legfontosabb, amit megjegyezni szeretnék: a rendőr-fluktuáció nem ennek a kormánynak a kormányra kerülése után kezdődött, az végig jelen volt, '89-ben kezdődött.
Voltak olyan elemei ennek a történésnek, amelyek pozitívak. Például az, hogy az előző kormány alatt bevezették: a rendőrök csak bizonyos szakképzettséggel kerülhettek utcai szolgálatra, ez csökkentette a rendőrlétszámot. De a '94-95-ben végbement nagyarányú csökkenés elsődleges oka az volt, hogy a rendőrségi törvény értelmében 1300 rendőr ment nyugdíjba ötven-ötvenegynéhány éves korban, mert a rendőrségi törvény ezt lehetővé tette. Azt gondolom, nem egy bölcs dolog, ha (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) éppen a szakmai képzettségük, szakmai hatékonyságuk tetőfokán álló rendőrök elmehessenek nyugdíjba teljes nyugdíjjal. Úgy gondolom, ez az egyik oka a rendőri fluktuációnak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me