DR. KULIN FERENC

Full text search

DR. KULIN FERENC
DR. KULIN FERENC (MDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök, hogy olyan helyzetben szólalhatok fel, amikor kiéleződött egy nagyon megtévesztő ellentét a minisztérium és az ellenzék képviselői között.
(14.50)
Azért mondom, hogy megtévesztő, mert itt az a látszat keletkezett, mintha lenne egy minden tekintetben rendben lévő nemzeti alaptanterv, amely mögött ott áll Báthory Zoltán helyettes államtitkár úr, mint ennek a nemzeti alaptantervnek a szellemi atyja; másfelől van egy ellenzék, amely mindenképpen szeretné megbuktatni ezt a nemzeti alaptantervet, és ennek érdekében egy sajnálatos bűnügyet, pénzügyi botrányt használ föl, használ ki a nevezett államtitkár-helyettes úr megbuktatására.
Ezzel a látszattal ellentétben én azt a valóságot tapasztalom, hogy van egy nagyon rosszul előkészített nemzeti alaptanterv, amellyel kapcsolatban nagyon sok aggodalom, sőt mi több, ellenkezés fogalmazódott meg, nem az ellenzéki politikusok oldalán, hanem a magyar pedagógustársadalom többségében. Fővárosi, vidéki iskolákban járván mindenütt azt tapasztalom, hogy nemcsak fenntartásokkal, hanem kifejezett aggodalommal és kifejezett ellenkezéssel tekintenek a NAT, a nemzeti alaptanterv bevezetése elé, és nem azért, mert irtóznak a változtatástól, sőt nem azért, mert annak néhány pontjával nem értenek egyet, hanem azért, mert úgy tekintik, hogy nincs előkészítve a bevezetése.
Ennek illusztrálásául hadd idézzek egy dokumentumból, a Budapesti Pedagógusok Szakmai Szervezetének elnöksége által kiadott - ön által bizonyára ismert - állásfoglalásból néhány mondatot. "Kollégáink a legnagyobb gondot a helyi tanterv kiválasztásában, elkészítésében jelezték. Nem állnak rendelkezésre kellő számban választható mintatervek. Nem készültek el az alapvizsga és az érettségi vizsga vizsgakövetelményei, holott jogszabály írja elő ezek figyelembevételét a helyi tanterv kidolgozásánál. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A pedagógiai szolgáltató intézmények számos NAT-felkészítő tanfolyamot tartanak, ezek azonban kevés pedagógus számára biztosítanak részvételt, színvonaluk nem minden esetben kielégítő, és sorolhatnám a példákat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az idő leteltét.)
Kérdésem: az előkészítetlenség tényeinek (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) ismeretében egyetért-e (Az elnökhöz fordulva:) Egy kérdést hadd tegyek föl...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me