DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Képviselő úr a színesfém-felvásárlással kapcsolatban intézett kérdést hozzám és így az egész társadalomhoz, mivel ezek begyűjtésénél számos visszásságot tapasztalt.
Engedje meg, hogy ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztassam. A hulladékkereskedelem liberalizálását követően - a szociális helyzet romlásával párhuzamosan -, a rendelkezések figyelmen kívül hagyása, sőt megszegése miatt viszonylag sok szabálysértést, esetenként bűncselekményt jeleztek az ellenőrző és bűnüldöző szervek. Ezért 1991 óta több alkalommal szigorítottuk a hulladékok kereskedelmével kapcsolatos előírásokat. A tárca legutóbb úgy intézkedett, hogy hulladékforgalmazással kapcsolatos belkereskedelmi tevékenységet csak az a gazdálkodó folytathat, aki meghatározott tárgyi, technikai és személyi feltételrendszerrel rendelkezik, és az erről szóló dokumentumok csatolásával kéri a hulladékkereskedői nyilvántartásba történő vételét.
A rendelkezés leglényegesebb része, hogy a begyűjtőnek, forgalmazónak igazolnia kell a hulladék eredetét és erről nyilvántartást kell vezetnie. További szigorítás, hogy a hulladékkereskedő működésének feltétele az üzlet helye szerinti település jegyzője által kiadott működési engedély. Azoknál a hulladékkereskedőknél, akik a jogszabályok megsértésével végzik tevékenységüket, a jegyző bezárathatja az üzletet.
Az említett szigorú szabályozások jogi oldalról biztosítják, hogy a hulladékgyűjtés, -átvétel és -kereskedelem legális keretek között valósuljon meg. Amennyiben a hulladékgyűjtők eltulajdonítással szerzik meg a hulladékot, az a jogszabályok megsértését jelenti, és büntetőeljárást von maga után.
Megítélésem szerint az IKIM jogalkotási szinten minden lehetőséget kihasznált az illegális hulladékkereskedelem megakadályozására. A hulladékok eltulajdonítása és illegális begyűjtése bűncselekmény, ezért folyamatosan szorgalmazzuk, hogy valamennyi ellenőrzésre jogosult hatóság rendszeresen vizsgálja a hulladékkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me