DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr által jelzett megállapodás valóban száz évvel ezelőtt jött létre a tihanyi apátság és a balatoni déli vasútvonalat üzemeltető Déli Magán Vaspálya Társaság között - de ez egy történelmi dokumentum is. Akkor az apátságot Budapestről Szántódig vasúton lehetett elérni, majd onnan gőzhajó vitte át a Balaton túlsó partjára az utasokat, ezért születhetett meg ez az egyezség, hogy a vonatok álljanak meg Szántód-Kőröshegyen a vasútállomás megépítése ellenében.
A déli vasutat 1932-ben államosították. Ma sajnos sem a veszprémi levéltárban, sem a Közlekedési Múzeumban nincsenek meg azok a dokumentumok - örülnék, ha képviselő úr segítene ezek felkutatásában, mert ezek kifejezetten érdekelnek engem is -, hogy az 1860-as évekig visszamenőleg milyen kötelezettségeket vállalt át a Vaspálya Társaságtól a Magyar Államvasutak.
A tihanyi apátság ma már másképp is elérhető, ilyen értelemben a mintegy évszázaddal korábbihoz képest a szántód-kőröshegyi vonatmegállás jelentősége - megítélésünk szerint - mérséklődött. Ennek ellenére ezen a vonalon mindkét irányba közlekedő személyszállító vonatok 76 százaléka - 50-ből 38 -, ezen belül a gyorsvonatok 50 százaléka - 24-ből 12 - megáll Szántód-Kőröshegyen. Tehát valóban nem a többség, hanem a fele áll meg. Eddig nálunk még egyetlen fórumon sem kifogásolták, hogy ez a napi 12 gyorsvonat nem elégséges. Még egyszer meg fogjuk nézni, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelenlegi menetrend megfelel az utasforgalmi igényeknek, mivel összességében a vonatok mintegy háromnegyede megáll Szántód-Kőröshegyen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me