DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy az állampolgárok türelmetlensége érthető, hisz senkit nem elégít ki adott esetben az a válasz vagy az a hit, hogy holnap majd jobb lesz a közbiztonság, ha ő ma nem érzi jól magát adott esetben abban a kerületben, ahol lakik. Ugyanakkor pedig nekünk, képviselőknek, azt hiszem, az is feladatunk, hogy az embereket minél jobban rávegyük arra, hogy reálisan tekintsék a közbiztonságot, reálisan lássák azt, hogy az az adósság, ami az élet minden területén az elmúlt években, évtizedekben felhalmozódott, nem kerülte el a közbiztonságot és a rendőrség területét sem. Ennek az adósságnak a törlesztése pedig nem egy-két év, egy-két hónap, hanem bizony hosszú évek feladata.
Azzal nem értek egyet, hogy kizárólag a rendőrség lenne felelős a közbiztonságért, hisz az a mondat, amit képviselő úr mondott - helyesebben tolmácsolt -, hogy "én fizetem az adót, ezért védjenek meg", véleményem szerint ez így nem helyes. Nekünk - valamennyi állampolgárnak - kötelességünk az, hogy mindent elkövessünk annak érdekében, hogy nagyobb biztonságban legyünk. A szolidaritásérzésben legalább akkora mínuszok vannak Magyarországon, mint a rendőrség tevékenységében - véleményem szerint még nagyobbak is. A civil szerveződéseknek óriási szerepük van abban, hogy a közbiztonság javuljon, ezt nem lehet csak a rendőrségtől elvárni.
Ön által is említett tény, hogy képzett rendőrök kellenek, de ez is időt vesz igénybe. Véleményem szerint nagy előrelépés az, hogy kétéves szakközépiskolákból most már valóban képzett rendőrök kerülnek ki.
Ugyanakkor a rendőrségnek - természetesen magából a rendőrségi törvényből adódóan, valamint alacsonyabb szintű jogszabályokból adódóan is - nemcsak a közrendvédelem, nemcsak a közterület rendjének fenntartása a feladata, hanem számos más feladata is van, nagyon sokrétű feladatokat kell ellátnia; említhetném itt a bűnüldözést vagy a bűnmegelőzési tevékenységet, az igazgatásrendészeti tevékenységet, a szabálysértési hatósági tevékenységet; és az ön által felsoroltak is a rendőrség feladatát képezik: objektumőrzés, vagy adott esetben diplomáciai épületek, személyek védése szintén a rendőrség feladatát képezi, valamint fogva tartott személyek kísérése is. Ezen tevékenységek vizsgálata folyamatos, és valóban az a cél, hogy minél kevesebb rendőr kerüljön ilyen feladatok ellátására, és adott esetben minél több járőrszolgálatra - bár azt hiszem, talán az előbbiekből látszik, hogy nemcsak ez a rendőrség feladata, viszont tény, hogy az emberek biztonságérzete sokkal jobb, ha látnak rendőrt az utcán.
(14.40)
Konkrétan a XII. kerülethez kapcsolódóan pedig el kell mondanom, hogy nagy részben már megszűntek azok a hiányosságok, amelyeket ön az interpellációjában jelzett, hisz 1997. július 1-jétől 27 fő szakközépiskolát végzett rendőr szolgálatba állításával megerősítésre került az állomány, így a kapitányság közrendvédelmi létszámhiánya négy főre csökkent, és ezáltal a kerületben jelenleg napszakonként három-négy gépkocsizó járőr teljesít szolgálatot, és a svábhegyi őrs feltöltése is megtörtént. Bízom benne, hogy ez a válasz önnek megfelelő.
Még annyit kiegészítésként, hogy a BRFK akcióosztálya, valamint a készenléti rendőrség is segít a kapitányság munkájában.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me