DR. TÓTH TIHAMÉR

Full text search

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosítására a kormány egy viszonylag rövid javaslatot terjesztett elő. Tulajdonképpen a módosító javaslat egészére vonatkozóan azt kell mondani - a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportja nevében -, hogy mind az eddigi gyakorlatban felmerülő problémák megoldására, egyszerűsítésére és pontosítására irányul, és bizonyos kiegészítéseket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a jövőben a munkavédelem területén is talán hatékonyabb lehessen az ellenőrzés, illetve elérhető legyen az, hogy minél kevesebb munkahelyi balesetről és különösen súlyos munkahelyi balesetről kelljen majd számot adni.
Szeretnék néhány olyan kérdésre utalni, amely úgy érzem, hogy még a tárgyalás jelenlegi szakaszában javítható. Ez esetben szeretném jelezni, hogy képviselőcsoportunk támogatni fogja a törvényjavaslatot. Tulajdonképpen amikor a munkaeszközök üzembe helyezésénél a jelenlegi hatályos szöveggel szemben a forgalomba hozást és az importálást a javaslat kiveszi, akkor logikusan indokolja azzal, hogy nem lehet még a forgalomba helyezés időszakában, a minősítések előtt egy-egy munkavédelmi eszközről kimondani azt, hogy annak a használata milyen feltételeknek kell hogy megfeleljen. De itt azért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy várható az, hogy különösen külföldi beszerzések esetén az országba beérkezést követően a különböző szabványok előírásainak egyeztetése miatt problémák adódhatnak, és nem fog esetleg külföldről behozott munkavédelmi eszköz a magyar szabványok alapján megfelelő minősítést kapni. Felmerül akkor a kérdés, hogy ilyen esetben kit terhel majd a felelősség, illetve kinek kell majd a kárveszélyt viselnie.
Szeretném a javaslat 2. § (4) bekezdésére - amellyel a munkavédelmi törvény 18. §-át módosítják - , egy fogalmazási pontatlanságra felhívni a figyelmet. Ugyanis a jelenleg hatályos törvény azt mondja, hogy a munkavédelmi szempontú megfelelőség vizsgálatánál egyrészt a minőségvédelmi jogszabályok előírásait és a munkaügyi miniszter rendeletében foglaltakat kell figyelembe venni. Az előterjesztő akarata minden bizonnyal arra terjed ki, hogy itt ne csak a minőségvédelmi jogszabályok rendelkezéseit kelljen és lehessen figyelembe venni, hanem egyéb jogszabályokét. Így a javaslat szövegébe az a meghatározás, megfogalmazás került, hogy "a vonatkozó jogszabályok és a munkaügyi miniszter rendeletében foglaltak szerint kell elvégezni". Ebből a megfogalmazásból viszont az következik, hogy a munkaügyi miniszter rendelete nem minősülne jogszabálynak, ha itt külön kiemeljük.
A másik ilyen megfogalmazásbeli pontatlanság, illetve bizonyos mértékig a törvényi általános rendelkezések degradálása a javaslat 9. §-a, amikor azt mondja, hogy azoknál a munkafolyamatoknál, ahol a munkavállaló veszélyforrás hatásának lehet kitéve, a hatásos védelmet, amennyiben külön jogszabály eltérően nem rendelkezik, így és így kell megvalósítani. Tehát nem tartanánk szerencsésnek - jogszabály-szerkesztési szempontból különösen -, ha törvénybe foglaljuk az általános, generális szabályokat; ugyanakkor pedig a törvény olyan nagyvonalúan kezelné ezeket a rendelkezéseket, hogy minden külön jogszabálynak lehetőséget biztosítana az eltérő rendelkezésekre, magyarul: a kivételek megfogalmazására.
(21.20)
Ez a két olyan rendelkezése a javaslatnak, amelyet nem tartunk szakmailag teljesen korrektnek, és szeretném kérni, hogy amennyiben erre még lehetőség van, a tárgyalás további szakaszában ennek az újragondolása és esetleges módosítása történjen meg, és mint ahogy a bevezetőben is jeleztem, képviselőcsoportunk támogatni fogja a javaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me