DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egyetértek önnel, hogy egy nagyon fontos, aktuális kérdést vetett fel, amelynek aktualitását nemcsak az adja, hogy a tegnapi azonnali kérdésre adott válaszomban is ki kellett fejtenem, hogy a kormány mennyi gondossággal igyekszik az energiaár kapcsán ármeghatározó szerepének eleget tenni, hanem az is, hogy amikor a kérdését feltette, akkor éppen az éves árkorrekció kapcsán a gázár nagyobb mérvű emelése pontosan a távfűtő művekre - amelyek közismerten a gáz egyik legfontosabb felhasználói - negatív hatással volt.
Ennek megfelelően igyekszem a szakszerű kérdéseire rövid, szakszerű válaszokat adni.
Az első kérdése az volt, hogy mikor tudjuk a nagyfogyasztói kedvezményeket bevezetni. Ennek kapcsán annak idején is el kellett mondanom: ahhoz, hogy egyes rétegeket preferáljunk, tehát kedvezőbb árakban lássuk el, annak érdekében, hogy az összköltséget elérjük, sajnos más rétegeket - pontosan a fogyasztókat vagy a nagyfogyasztónak számító villamoserőműveket - kellene hátrányosabb helyzetbe hozni. Épp ezért ennek a megvalósítása csak lépésről lépésre valósulhat meg. Ha a mai újságot megnézi, már egy kis lépést tettünk annak érdekében, hogy pont a távfűtő művek ne olyan mértékben szenvedjenek áremelést, mint a korábbi időben. De kérem türelmét, mert a Nyugat-Európában általános arányok elérése még időt vesz igénybe.
A másik kérdésre - hogy tervezi-e a kormány a problémakör törvényi vagy más kormányrendelet szintű szabályozását - egyértelműen azt tudom mondani, hogy igen, a törvénytervezet előreláthatólag még szeptemberben a kormány elé kerül, és ezután benyújtásra kerülhet a parlament elé is.
A korszerűsítéssel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az energiatakarékossági hitelprogram és egyéb programok állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a távfűtő művek korszerűsítését végrehajthassák, de természetesen ehhez mind a lakosság, mind a távfűtő művek szoros együttműködésére van szükség, amihez a tárcánk készséggel nyújt segítséget.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me