NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Üdvözlöm! Az elmúlt héten a nemzeti kisebbségek autonómiája - másként: önkormányzata - két, látszólag össze nem függő, de valójában összetartozó környezetben vetődött fel.
Először is, Nagy-Britanniában, Skóciában a múlt héten népszavazást tartottak két kérdésben; létesüljön-e önálló skót parlament? - hangzott az egyik, a másik pedig így: ha igen, legyen-e önálló adókivetési joga ennek a testületnek?
A 60 százalékot meghaladó részvétel nyomán 75 százalék igen szavazat került leadásra, amelyet úgy értelmezhetünk, hogy az autonómia jogintézménye létrejött Nagy-Britanniában, ami áttörést jelent a brit jogi és politikai életben.
A másik eset: Vladimir Meiar szlovák kormányfő a hétvégén megismételte a győri Horn-Meiar-találkozón már elhangzott követelését: a magyar külügyminiszter vonja vissza a tavaly nyáron elfogadott magyar-magyar csúcs nyilatkozatáról az aláírását.
A magyar kormány ebben a nyilatkozatban annak idején határozottan felvállalta a határon túli magyarok autonómiakövetelését. Sajnálatos, hogy a lakosságcsere javaslata után újabb meghökkentő követelés került felvetésre az augusztus 15-ei győri Horn-Meiar-találkozóról. Még sajnálatosabb, hogy újfent Meiar tájékoztatja a magyar közvéleményt akkor, amikor az elmúlt héten Horn Gyula még a külügyi bizottságtól is megtagadta a tájékoztatást. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem tagadta meg.)
Kérdezem a skót autonómia fényében: Meiar autonómiaellenes követelésére milyen feleletet kíván adni a magyar kormány, támogatja-e a magyar kormány az autonómiát mint a nemzeti kisebbségek kérdésére adott hatékony jogi, politikai megoldást? (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me