DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Engedjék meg, hogy mindenekelőtt elnézést kérjek a késésért, egy finn kollégával kellett tárgyalnom, és csak a kisszünetben volt erre módom, de siettem vissza, és örömmel válaszolom meg a kérdését.
Mindenekelőtt: a képviselő úr tisztában van a magyar kormány programjával, amely támogatja a kisebbségek önszerveződését, közjogi és kulturális autonómiáját egyaránt, és a határon túli magyarságot illetően is őket kulturális értelemben feltétlenül a magyar nemzet részének tekinti. A magyar kisebbségpolitika elismeri és gyakorolja az egyéni és kollektív kisebbségi jogokat.
Szeretném a képviselő úr figyelmét felhívni arra a különbségre, amely Szlovákiában és az Egyesült Királyságban lejátszódik.
Nevezetesen arról van szó, hogy az Egyesült Királyság parlamentje, kormánya tette lehetővé azt, hogy Skóciában az autonómiának erre a fokára eljussanak. A magyar kormány üdvözli ezt a lépést, és szeretné, ha a térség egyéb országaiban is a többség tudna olyan bölcs döntésre jutni, mint ahogyan ezt a döntést az Egyesült Királyságban a többség megtette.
Úgy véljük, hogy kizárólag az itt élő nemzetek közötti párbeszéd és a kölcsönös megértés vezethet el odáig, hogy a térség országainak többsége is hasonló következtetésre jusson, az ott élő kisebbségek autonómiájának ugyanazt a fokát megteremtse, mint ahogyan ezt most az Egyesült Királyságban tapasztalhattuk. Ehhez nagyfokú toleranciára, nagyfokú megértésre és igen hosszú diplomáciai munkára van szükség. Remélem, hogy a törekvéseink rövid időn belül - de ha ez nem lehetséges, akkor hosszabb időn belül - végül is érvényesülni fognak ennek a térségnek az országain belül is.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me