DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! Véleményem szerint a kormánynak többek között az is feladata, hogy a központi költségvetési források elosztása során elsődleges szempontként vegye figyelembe a közpénzek ésszerű, racionális felhasználásának elvét. Erre a feladatra kötelezte többek között az Országgyűlés a kormányt a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló 1992-ben született LXXXIX. törvényben is.
Ez a jogszabály ugyanis felhatalmazást ad arra, hogy a címzett támogatások kétlépcsős döntési mechanizmusában a helyi önkormányzati beruházásokról a kormány első lépésben - a szakmai és gazdaságossági szempontok vizsgálatára helyezve a hangsúlyt - előzetesen állást foglaljon. Itt arról van szó, hogy a kormány előzetesen állást foglal, hangsúlyozva, szakmai érvek alapján nem dönt.
E felhatalmazásnak eleget téve hozta meg a kormány aztán az ön által is említett 1095/97. határozatát, amelyben úgy döntött, hogy 1998. évben csak azon kórházi beruházások címzett támogatására tesz javaslatot, amelyeknél az egészségügyi struktúraváltással összefüggő gazdaságossági követelményeknek eleget tesznek. Ezen túlmenően fontosnak ítélte meg a kormány azt is, hogy az azonos városban, de más tulajdonosok fenntartásában működő kórházak tevékenységének összehangolása megtörténjen.
Úgy vélem, ez egy felelős magatartás, amikor az egész gazdaság szempontjait figyelembe véve arra ösztönöz a kormány, hogy elkerüljék azonos városban párhuzamos, ezáltal pazarló - akár egészségügyi - intézményeknek a fejlesztését, továbbfejlesztését.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me