DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! A miniszterelnök úr megbízásából és nevében a következő választ adom az ön interpellációjára.
Képviselő úr interpellációjának kérdéseit egy sajtótájékoztatón elhangzott kijelentésre alapozza. Sajnálatos, hogy nem járt utána, mi is hangzott el ott pontosan. A szeptemberi sajtótájékoztató vonatkozó részének előzménye ugyanis egy májusi megnyilatkozás volt, amely során azt mondtam, hogy tájékoztatást kérek a zsurki ügyben. Erre tért most vissza a sajtó képviselője, és erre figyelemmel válaszoltam azt, hogy nem tudok törvény- vagy jogszabálysértésről. Válaszomban tehát nem előlegeztem meg az illetékes parlamenti bizottságok még le nem járt eljárásának eredményeit.
Ami az interpellációban említett Kormányzati Ellenőrzési Iroda vizsgálatát illeti, ez a szervezet az illetékes tárcánál konkrét ügyet, így a zsurki ügyet sem vizsgálta, ennek megfelelően ilyen jellegű megállapításokat nem tett.
A Kormányzati Ellenőrzési Iroda az elkülönített állami alapok odaítélésének döntési rendszerét valóban vizsgálta, de valamennyi tárcánál, nem csupán a most érintettnél; összefoglaló jelentése elkészült. Ugyanakkor valóban tart még az utóvizsgálat. Képviselő úr szeptember 10-ei keltezésű megkeresésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a hivatkozott összefoglaló jelentést önnek megküldte.
Az Állami Számvevőszék átfogó fejezeti ellenőrzésének jelentését a közelmúltban hozták nyilvánosságra. A jelentést szokásos rendben, az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága megvizsgálja.
Szerencsésebb lett volna, ha az interpellációra a bizottsági vitát követően, a jelentés mindenki által ismert szövege alapján kerül sor. Ez különösen igaznak tűnő megállapítás, ha figyelembe vesszük, hogy az interpellációban említett megállapítások egyáltalán nem, vagy nem így szerepelnek a jelentésben, miként ön azt interpellációjában idézte.
1. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal által 1992-es kormányhatározattal alapított műemlék-helyreállító társaságok működési zavarai kétségtelenek. Nem véletlen, hogy a kormány mintegy másfél éve ezzel a kérdéssel foglalkozott. Az ÁSZ-vizsgálat azt tartalmazza, hogy a vagyonvesztésért a felelősség az Országos Műemlékvédelmi Hivatal korábbi vezetését terheli. A személyi és szervezeti konzekvenciák levonása megtörtént, a reorganizáció a kormány által elfogadott nyilvános határozat szerint folyamatban van.
2. A minisztériumon belül a vezetők száma 18 százalékról 31 százalékra nőtt, ez igaz, csak az ÁSZ jelentése a vizsgált időszakot 1988 és 1996 között végelemezte, és ebből következett a létszámemelkedés és az, hogy ebben a köztisztviselői törvény, valamint a tárca megnövekedett feladata is jelentős mértékben közrejátszott.
3. Nem tartalmaz olyan megállapítást az ÁSZ jelentése, hogy a KKA szabálytalan működését '95 óta sem sikerült rendbe hozni. Több millió szabálytalan kifizetés, illetve támogatás-felhasználás történt az alap pénzeiből. Éppen ellenkezőleg, az ÁSZ azt állapítja meg, hogy a korábbi szabálytalanságok kiküszöbölésére kidolgozott és az ÁSZ által elfogadott intézkedési terv végrehajtása lényegében megtörtént.
A vizsgálat időpontjában a Központi Környezetvédelmi Alappal kapcsolatban egyetlen hiányosság pótlására, egy miniszteri rendelet megalkotására időközben ugyancsak sor került.
Tisztelt Képviselő Úr! Ezek a tények, amelyek a jelentésben benne foglaltatnak. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy nem a ház ég, hanem a fantázia lobog. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me