BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációmnak az ad aktualitást, hogy a miniszterelnök úr a napokban a televízióban és a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a vodkagyár támogatása kapcsán a bizottságok nem állapítottak meg törvénysértést. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a bizottságok még nem zárták le a vizsgálatot.
Rendelkezésünkre áll viszont az Állami Számvevőszék vizsgálata, amely a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium tevékenységét vizsgálja, valamint nem teljes körben a Kormányzati Ellenőrzési Iroda vizsgálatai, amelyek szintén az elkülönített állami pénzalapok és célelőirányzatok döntési rendszerét vizsgálja.
A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium körül évek óta forr a levegő. Hol a tárca PR-szerződései, hol a garéi veszélyes hulladék-lerakóhely szennyező hatásának lekicsinylése, hol a kezelt alapok felhasználása körül derül ki valami turpisság.
1996 októberében épp egy másik tárca körüli botrány kirobbanása miatt elrendelte a kormány az elkülönített állami pénzalapok és célelőirányzatok döntési rendszerének felülvizsgálatát. A vizsgálat eredményéről szóló összefoglaló jelentés - tájékozottságom szerint - egy tájékoztató szintű anyaggá állt össze, amelynek utóellenőrzését ismét elrendelte a kormány. Ugyancsak a Kormányzati Ellenőrzési Iroda elnöke kapott megbízást az utóvizsgálat elrendelésére is; nyilván ez érintette a KTM-et is.
A közelmúltban az Állami Számvevőszék vizsgálta a minisztérium pénzügyi-gazdasági tevékenységét. E vizsgálat eredménye - szemben az előzőekkel - már ismert, és nem túl kedvező képet fest a minisztérium gazdálkodásáról.
A tizenöt pontból néhány példát hadd említsek:
A minisztérium felügyelete alá tartozó Országos Műemléki Hivatal nem gyakorolja megfelelően a tulajdonosi jogosítványokat a tucatnyinál is több gazdasági társasága felett.
Az emiatt keletkezett kár 100 millió forint vagyonvesztés, 210 millió forint bevételkiesés.
A minisztériumon belül a vezetők száma 18 százalékról 31 százalékra nőtt, miközben a főosztályok száma csökkent.
(15.00)
A Központi Környezetvédelmi Alap szabálytalan működését 1995 óta nem sikerült rendbe hozni. Több millió forint szabálytalan kifizetés, illetve támogatás- felhasználás történt az alap pénzeiből. És persze hab a tortán a zsurki vodkagyár ügye, ahol el nem fogadott interpelláció miatt parlamenti vizsgálat folyik.
Tisztelt Miniszter Úr! Tekintettel arra, hogy a kormány-ellenőrzési vizsgálatok még nem záródtak le, és még nem sok érdemi információt kaphattunk, különösen az ez évi vizsgálatokra vonatkozóan, kérem, tájékoztassa a tisztelt Házat, hogy a minisztériumot illetően milyen megállapításokat tettek. S figyelemmel az Állami Számvevőség vizsgálatára is, fenntartja-e miniszter úr a miniszterelnök úr képviseletében a napokban tett kijelentését... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját. - Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me