GULYÁS JÓZSEF

Full text search

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm. A Szabad Demokraták Szövetsége szerint a mai túlméretezett parlamentnél egy kisebb, ugyanakkor szakértői háttérapparátussal megerősített Országgyűlés nemcsak olcsóbb, de hatékonyabb is. Ennek megfelelően kidolgoztunk egy javaslatot, amely az egyéni választókerületek számának, valamint a területi és az országos listás mandátumok számának arányos csökkentésével oda vezetett volna, hogy az Országgyűlés létszámát 300 fő alatt lehetett volna meghatározni.
Sajnos, annak ellenére, hogy korábban a pártok ebben a kérdésben nyitottnak mutatkoztak, támogatták javaslatunkat, a hétpárti tárgyalások során nem lehetett megegyezni.
A kormányprogrammal összhangban emellett a Szabad Demokraták Szövetsége szorgalmazta azt is, hogy arányosabb legyen a választási rendszer, szorgalmaztuk azt is, hogy a választókörzetek közötti aránytalanságot megszüntessük, szorgalmaztuk a kampányidőszak jelentős csökkentését, a kampányköltségek és a kampányra fordítható pénzek, valamint a kampány során elfogadható összegek korlátozását is.
(16.00)
A tárgyalásokon a legfontosabb kérdésekben - mint az arányosság és a parlament létszámának csökkentése - sajnos nem sikerült megállapodni, azonban néhány fontos kérdésben igenis előrébbléptünk, és ez üdvözlendő. A választási eljárásról szóló törvény tervezetében például megjelenik az általunk szorgalmazott kampánypénzek korlátozásának intézménye, rövidül a kampányidőszak, és ezen túlmenően persze magának az egységes választási kódexnek a megalkotása is üdvözlendő, amely egy új intézmény, egy előrelépés, és amelynek elfogadásával áttekinthetőbb, követhetőbb és alkalmazhatóbb lesz a hatályos szabályozás.
Tisztelt Országgyűlés! Nem könnyű annak a választópolgárnak a helyzete, aki a plenáris ülésen elhangzottak alapján próbál eligazodni a választójoggal kapcsolatos előterjesztés vitájában. Megtudja, hogy valamennyi párt egyetértett azzal, hogy a jövőben kisebb legyen az Országgyűlés létszáma; ugyanakkor értetlenül áll az előtt, hogy ugyanezek a pártok mégsem tudtak e kérdésekben megállapodni.
Értesül a vita során arról, hogy a kormánypártok meg akarják akadályozni azt, hogy a nagy vagy a közepesen erős pártok kis pártokat vigyenek be a parlamentbe; másfelől ugyancsak a vitában azt hallja, hogy éppen a koalíciós pártok akarnak kis pártokat suttyomban a hátukon becipelni.
Hallható volt a vita korábbi szakaszában az is, hogy a koalíció kampánycélokból, önző, egyéni érdekektől vezéreltetve ki akarja tolni a mandátumát. Most meg azt halljuk, hogy ugyancsak a kampánnyal összefüggő taktikai megfontolások miatt rövidíti le saját kormányzási idejét. Azért akar választásokat tartani - hangzik az ellenzéki érvelés -, mert így el tudja kerülni azt, hogy szeptemberben kiderüljön, hogy a költségvetés nem áll meg a lábán, és az MSZP-SZDSZ koalíció csődbe viszi az országot.
Nos, nehéz eligazodni az ilyen ellenzéki érvelések és ellentmondó állítások között. A szabaddemokraták a hat-, majd később hétpárti tárgyalásokon azonban már megszokták, hogy bár tárgyalópartnereik többnyire változatlanok, az álláspontok és érvelések rendre változnak, attól függően, hogy hogyan alakulnak a közvélemény-kutatások vagy éppen milyen aktuálpolitikai megfontolások léteznek vagy kerülnek előtérbe. Meggyőződésünk szerint azonban a választójogi törvényt és annak módosítását nem lehet aktuálpolitikai kérdéseknek, illetve érdekeknek alárendelni.
A vitára az a jellemző, hogy az ellenzéki pártok elsősorban egymással vitatkoznak, például azon, hogy a közös listák esetében hogyan is értelmezzük az 5 százalékos küszöböt. A választási küszöb számításával kapcsolatosan azonban le kell szögeznünk, hogy az SZDSZ álláspontja a hétpárti tárgyalásokon képviseltekhez képest nem változott, és ebben a kérdésben most is tartjuk álláspontunkat. Az SZDSZ ebben a tárgykörben az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény 8. § (5) bekezdésében foglaltakkal összhangban képviselte és képviseli ma is az álláspontját. Idézem: "A közös vagy kapcsolt listát indító pártok nem kapnak mandátumot, ha az országosan összesített érvényes szavazatoknak pártonként legalább 5 százalékát, háromnál több párt esetében együttesen legalább 15 százalékát nem érik el." E hatályos szöveget azonban ellentmondóan értelmezte a Kisgazdapárt, és ellentmondóan vagy másképpen értelmezte a Fiatal Demokraták Szövetsége is.
Mi a legnagyobb veszélyt abban láttuk, hogy a hatályos szabályozás alapján éppen a közös és kapcsolt listák esetén a többféle értelmezés miatt nem készíthető olyan szoftver, amely alapján a választások éjszakáján megállapítható a választások végeredménye, amely alapján kioszthatóak a mandátumok. Ennek elkerülése végett, illetve a probléma kezelésére készített a Belügyminisztérium egy javaslatot, amelyet egyébként a Kisgazdapárt túl megengedőnek tart, míg más ellenzéki pártok - például az MDNP - túl szigorúnak.
Az SZDSZ álláspontja - és ez ritka kivétel - ebben a kérdésben éppen a Kisgazdapártéhoz áll közelebb, az SZDSZ-nek és a koalíciónak ugyanis semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy bizonyos pártok számára lehetővé tegyék az 5 százalékos parlamenti küszöb kikerülését, illetve eltörlését. Ennek megfelelően várjuk a Kisgazdapárt ez irányú módosító javaslatait, és bízom benne, hogy ha sikerül olyan javaslattal előállniuk, amely bírja a tisztelt Házban a szükséges többséget, akkor a Szabad Demokraták Szövetsége is támogatni fogja.
Végezetül hadd fejezzem ki azon reményemet, hogy bár most nem sikerült sem a parlament létszámának csökkentésében, sem az arányosabb választási rendszert illetően megállapodásra jutni, lesz még mód arra, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése erről a kérdésről vitatkozzék.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me