SZENTKUTI KÁROLY

Full text search

SZENTKUTI KÁROLY
SZENTKUTI KÁROLY, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló '92. évi LXXXIX. törvény módosítását az önkormányzati és rendészeti bizottság megtárgyalta; 17 igen, 2 nem szavazattal és 1 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta.
Az általános vitára való alkalmasság mellett ugyanakkor nagyon komoly vita alakult ki a törvénymódosítás egyik fontos pontjáról, amely a címzett támogatási rendszerből mintegy 4,3 milliárd forintot a megyei területfejlesztési tanácsokhoz tenne át. Vagyis a 200 millió forint alatti fejlesztéseknél a döntési jogkört a parlament helyett - a decentralizáció elvét figyelembe véve - a megyei területfejlesztési tanácsok gyakorolnák.
A vita lényege a következőkben foglalható össze: a bizottság tagjai teljes mértékben egyetértettek azzal, hogy a döntéseket arra a szintre célszerű telepíteni, ahol az információk a legpontosabban rendelkezésre állnak, és ahol a pénzek felhasználása hatékonyan megvalósul. Abban viszont jelentős eltérés volt a bizottság tagjai között, hogy éppen a címzett támogatási rendszert kell megbontani és decentralizálni, amely hét éve egy régóta működő és normativitással bíró rendszer; hogy a területfejlesztési tanácsokra kell-e ezt a feladatot telepíteni, amelyek még csecsemőkorban vannak - 1996-ban hozta létre a törvény -, működésükben nagyon sok tapasztalatlanság lelhető fel.
Feladatuk nem kifejezetten önkormányzati beruházási pénzek szétosztása, hanem a területfejlesztési programok alapján a gazdaság fejlesztése. És ilyen szempontból a Környezetvédelmi, az Útalap, a Munkaerő-piaci Alap lehet, hogy hatékonyabb lenne a decentralizálás szempontjából.
Az országos és a megyei területfejlesztési koncepciók hiányában a tanácsokban rendkívül erősek a helyi lobbyérdekek, amelyek az elosztási rendszer objektivitását erőteljesen megkérdőjelezhetik. Felvetődött továbbá az, hogy szabad-e egy alapvetően állami, önkormányzati fejlesztéseket szolgáló ösztönzőrendszert egy többpólusú - önkormányzatok, kormány, kamarák - testület döntési jogkörébe adni, hisz így önkormányzati forrásokról nem csak helyi önkormányzatok döntenek.
A beterjesztett törvényjavaslatot támogatók érvként elsősorban azt hozták fel, hogy a 10-20 milliós beruházásoknál nem szerencsés a parlamentnek döntést hozni; hogy a parlament nem tud normálisan kezelni több ezer pályázatot, ezért a minisztériumi bürokrácia döntéshozatalát eredményezi a rendszer, a parlamenti képviselők igazából csak lobbyzni tudnak egy-egy ügyben, s nem igazi döntést hozni. Ha a rendszer csak 1999. évi címzett támogatásoknál lépne be, így még egy év tapasztalatát fel lehet használni.
Összegezve: a bizottsági vita világosan mutatta, hogy a beterjesztett törvényjavaslat egyik leglényegesebb kérdésében alapvető ellentét van a bizottság tagjai között, amely a törvény vitája során nyilván bővebb kifejtésre fog kerülni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me