DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A dunavarsányi Petőfi Tsz földkiadó bizottságának határozatai ellen benyújtott panaszok és fellebbezések kivizsgálása során tapasztalt törvénysértéseket 1994-ben a Pest Megyei Földművelésügyi Hivatal határozatokkal elbírálta. A tapasztalt törvénysértő magatartás miatt a székhely szerinti jegyzőnél a részarány-földtulajdonosok közgyűlésének összehívását kezdeményezte. Az összehívott közgyűlésen a hivatal képviselője ismertette a megjelentekkel a tapasztalt törvénysértéseket, majd ezt követően a közgyűlés új bizottságot választott.
A törvénysértés lényege: a földkiadó bizottság tagjai a szennyvíztisztítómű megvalósítására kiszemelt területet nem a törvény előírásai szerint osztották fel, kirekesztették ebből a kérelmezők egy részét, valamint a bizottság egyes tagjait előnyben részesítették. Tehát igenis történt hatósági ellenőrzés.
Az illetékes ügyész utasításának megfelelően a földkiadó bizottság volt vezetője ellen a ráckevei rendőrkapitányságon vizsgálat van folyamatban.
Az aranykorona-érték kifogásolását kétfelé kell bontani aszerint, hogy a szövetkezettől ideiglenesen vagy a földkiadó bizottság által kiadott határozat alapján vették birtokba a földrészleteket a kérelmezők. Esetünkben a részarány-tulajdonosok a földterületeket művelésbe kívánták vonni a hivatalos kimérés előtt, így tehát a földterület átlagos aranykorona-értékkel került használatba. A nevezett földkiadó bizottsági határozatok meghozatalának alapjául a földrészletek konkrét minősítési adatai és ezen keresztül aranykorona-értékük szolgált. Ezért a szövetkezet által átlag aranykoronával ideiglenesen birtokba adott földrészletek adatai akár aranykorona, akár terület vonatkozásában a földkiadó bizottság által határozatilag kiadott földrészletek adataitól eltértek.
A fiktív szerződésekkel kapcsolatos észrevételére azt kívánom megjegyezni, hogy a tulajdonjog bejegyzése szempontjából ilyen szerződések nem létezhetnek, mert az ingatlan átruházásakor a földhivatalhoz benyújtott szerződéseket ügyvédnek vagy közjegyzőnek kell ellenjegyezni. Ennek hiányában a földhivatal megtagadja az ingatlan-tulajdonjog bejegyzését.
A kérdésben említett lakótelep szomszédságában tervezett halastó létesítésének engedélyezése egyébként nem a földkiadó bizottság hatásköre.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Kérem, válaszomat elfogadni szíveskedjen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me