DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Képviselő Úr! Engedje meg, hogy elöljáróban ismételten leszögezzem: a jelenlegi fizető autópályák díjasításáról még az előző kormány döntött. A jelenlegi kormány a díjak csökkentése végett változtatott a finanszírozási arányokon.
Az ez év májusi határozatában kimondta a kormány, hogy az állami szerepvállalás mértéke növekszik; nem épülhet magyar autópálya jelentős állami szerepvállalás nélkül.
Mindezek eredményeként szándékaink szerint az M3-as díja mintegy fele lesz az M5-ösének és mintegy harmada az M1-es autópályán ma fizetendő használati díjnak. Ezenkívül külön kedvezményrendszer készül a gyakori használók, a helyi lakosok, vállalkozások részére. Ez a kedvezmény elérheti a 40-50 százalékot is.
Gödöllő térségében - egy nagyságrendet mondok - pillanatnyi számítások szerint nem fogja elérni a két autóbuszjegy árát, tehát mintegy 150 forintnak a nagyságrendjét - ha ezeket figyelembe vesszük - a helyi lakosok, gyakori használók részére.
Konkrét kérdéseire megkísérlek gyorsan válaszolni. Valószínűleg félreértésen alapszik az első kérdése. Az M3-as nem koncessziós rendszerben épül, ezért a koncessziós szerződés módosítási igénye sem merülhetett fel. Talán nem az M3-asra akart rákérdezni. Mivel most határozottan ezt ismételte meg, valószínűleg itt talán félreértés lehet.
Az M1-es fizető szakaszán várható díjalakulással kapcsolatos helyzetben rossz úton járnék, ha a bírósági eljárás eredményét bármilyen találgatásokkal befolyásolnám. Ezért nem kívánom befolyásolni ilyen módon a bíróság döntését. Erre nem tudok jelen pillanatban érdemi választ adni.
A matricás kérdést pedig (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), jelezném, a legközelebbi alkalommal tudom elmondani, mert ez egy bonyolult dolog. Ha még egyszer fog kérdezni, majd válaszolok erre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me