CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az autópályadíjak alakulása immár sokakat érintő társadalmi, gazdasági kérdéssé vált. A már fizető pályaszakaszok külföldi összehasonlításban is kiemelkedően magas díjai, továbbá a bevezetendő, várhatóan magas díjak foglalkoztatják a tömegesen elszegényedő lakosságot, a környező települések pedig aggódnak a magas díjak következtében várható forgalomnövekedés miatt.
Kérdéseim:
Az M3-as autópályán hogyan volt lehetséges a korábban megkötött koncessziós szerződés módosítása újabb pályázat kiírása nélkül? Az állami hitelgarancia megadása ugyanis lényeges tartalmi elem, s koncessziós törvényünk szerint pályázati kiírás mellőzésével csak a szerződés időtartama módosítható. Így ugyanis a díjak véleményem szerint csökkenhettek volna.
Második kérdésem: az M1-es fizető szakaszán hogyan fog alakulni a koncessziós szerződés, ha a bíróság másodfokon is helyt ad a magas díjat támadó keresetnek? Ebben az esetben ugyanis véleményem szerint a díjaknak csökkenniük kell.
Harmadik kérdésem: a több államban bevált matricás megoldás a koncessziós szerződések miatt végképp kikerült-e a lehetséges megoldások közül? Ez ugyanis az autósok számára mindenképpen olcsóbb megoldást jelentene.
Ez a feltett három kérdés, úgy gondolom, a társadalom széles rétegeit érdekli, akkor is, ha az elszegényedés következtében vannak olyanok, akiket ez nem érint, azonban esetleg olyan településen laknak, ahol a forgalomnövekedés már az ő számukra is kellemetlenné válhat.
Ezért tisztelettel kérdezem miniszter urat - tudom, hogy a rendelkezésre álló két perc igen rövid lesz -, hogy mik a kilátások ezen a területen. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me