VEÉR MIKLÓS

Full text search

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Képviselőtársaim! Az ajánlásban 167. sorszámmal szereplő módosító indítványom sorsával kapcsolatban kívánok szólni. 1997. október 7-én a részletes vitában szereplő törvényjavaslat "Szőlőtermelő tájak, borvidékek, bortermőhelyek" című mellékletének "II. Borvidékek" 7. szám alatt szereplő "Balaton melléki borvidék" című c) pontjába javaslom felvenni Hévíz-Egregy borvidéket, bortermőhelyeket.
Sajnálattal tapasztaltam azt, hogy az említett ajánlásban a módosító javaslatom az elutasított indítványok között szerepel. Ezt a javaslatomat nemcsak a cserszegtomaji hegyközség elnöke, hanem az illetékes település polgármestere, a Zala Megyei Szőlős- és Borosgazdák Egyesülete, a Zala Megyei Agrárkamara szőlő-bor szakalosztálya, a Zalai Megyei FM Hivatal, a Balaton melléki Hegyközségi Tanács és tudomásom szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is támogatja. Hévíz és Egregy idegenforgalmi, turisztikai szerepe meghatározó térségünkben és az országban is. Vallom, hogy az élelmiszer-gazdaság és a turizmus kölcsönösen segítik, kisegítik, kiegészítik egymást. Nem közömbös, hogy a természet adta örökségbe jól illeszkedő szőlőművelés milyen módon segíti például a kulturált borfogyasztással is a turizmust - mint térségünk kiemelkedő és még fejleszthető gazdaságát.
Azt is megemlítem, hogy egy közösséghez, egy bortermő körzethez, borvidékhez való tartozás egyben azt is jelenti, hogy az itt élő kistermelők - akik egyben kötelezően hegyközségi tagok is - a jövőben nemcsak szőlőtelepítéshez szükséges állami támogatásra lehetnek majd jogosultak, hanem ezáltal egyfajta piacra jutási lehetőséget is kaphatnak.
Tisztelettel kérem a Földművelésügyi Minisztériumot és az illetékes bizottságokat, hogy ismételten vizsgálják meg módosító indítványomat, és az elmondott indokok alapján kapcsolódó módosító javaslattal támogassák azt.
A 174. és a 175. számú módosító javaslatokkal kapcsolatban örömmel állapítom meg azt, hogy a zalai borvidékeken belül sikerült a korábban tévesen Csáford körzetébe került Nagyrada bortermőhelyet helyesen a pogányvári körzethez csatolni.
Végezetül azt is megemlítem Kocsi László képviselőtársammal egyetértésben, hogy azokban a térségekben, ahol nem indokolt, ott meg kellene hagyni egy egységben a múltban kialakult borvidékeket. Erre példa Villány-Siklós borvidék.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me