FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat 2. §-ához szeretnék hozzászólni, ahol az elképzelés szerint a házikerti szőlő területét 1500 négyzetméterről 500 négyzetméterre kívánja csökkenteni a tervezet. Ezzel kapcsolatban Jauernik István képviselőtársammal két módosító javaslatot adtunk be, amelyekben módosítani kívánjuk ezt az elképzelést.
Az általános vitában már részletesen indokoltam, hogy miért van szükség ennek a területnek a felemelésére, ezért most csak néhány utalást tennék erre vonatkozóan. Megítélésünk szerint nagyon fontos az az elképzelés, hogy az EU-csatlakozás kapcsán célszerű növelni a szőlőterületet, de úgy gondoljuk, hogy ez más módon is elérhető, mint ahogy azt az előterjesztő szándékozza.
Azzal is egyetértünk, hogy előfordulhat az ilyen, 1500 négyzetméter alatti területen is, hogy a házikerti szőlőtulajdonos vagy -birtokos értékesíti a termékét, de úgy gondoljuk, hogy az értékesítéssel kapcsolatos korlátozások fennállnak a törvényben, ezért más módon is meg lehet akadályozni, illetve rá lehet bírni a házikerti szőlő birtokosát, hogy a hegyközség tagja legyen.
Úgy látjuk, hogy ez a területcsökkentés nem indokolt, népszerűtlen intézkedés lesz majd a házikerti szőlőbirtokosok részére, és sok munkát fog adni a hegyközségek számára is, és az ő népszerűtlenségüket is növelni fogja.
Azt gondoltuk, hogy több módosító javaslat lesz majd ebben a tárgyban, amik közül választani lehet, rajtunk kívül azonban csak Dióssy László képviselőtársunk adott be módosító javaslatot.
Az előterjesztő nem támogatta a módosító javaslatainkat, a bizottságok esetében a mezőgazdasági bizottság nem, a gazdasági bizottság azonban támogatja az ezer négyzetméterre vonatkozó elképzelésünket. Ezért kérem jelen lévő képviselőtársaimat és majd valamennyi országgyűlési képviselőt, hogy a szavazás alkalmával ezt a javaslatot szíveskedjenek támogatni. (Korózs Lajos tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me