AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 1996. évi zárszámadási törvényjavaslat lehetőséget adott az elmúlt időszak gazdaságpolitikájával kapcsolatos parlamenti vitára, sőt a különböző nézetek ütköztetése folytatódott a '98-as költségvetési törvényjavaslat általános vitája keretében is. Miután a költségvetés általános vitájának végén, múlt szerdán hozzászólásomban már reagáltam a gazdaságpolitikai értékelésre vonatkozó, tulajdonképpen mindkét törvényjavaslat kapcsán elhangzott véleményekre, ezért most az ilyen jellegű választól eltekintek. A zárszámadás számszaki részére vonatkozó észrevételek jelentős részét a bizottsági munkák eredményeként hasznosítani javasoljuk. Így támogatjuk az Állami Számvevőszék által kimunkált, a törvényi kötelezettségek teljesítését tartalmazó módosító indítványokat. Ezek előkészítéséért az Állami Számvevőszéknek külön is köszönetet mondok. A vitában felvetett témák közül háromra szeretnék röviden kitérni.
Véleményem szerint többségükben nem eléggé körültekintő kritikák hangzottak el a garanciák vállalásának bemutatásával kapcsolatban. Tévedés azt hinni, illetve állítani, hogy a törvényjavaslatban szerepel az államháztartási törvény hatályának felfüggesztése. Erről nincs szó. A zárszámadás keretében a kormány beszámolt az Országgyűlésnek arról, hogy milyen garanciák vállalására került sor a költségvetési év során. A garanciavállalások többsége valóban készfizető kezesség. Ennek viszont nyomós indoka van, amely a hitelnyújtók oldaláról merült föl, hiszen a hitelintézeti, illetve korábban a pénzintézeti törvény a központi költségvetés készfizető kezessége által teljes egészében biztosított hitelek esetében felmentést ad a nagy kockázatvállalást korlátozó szabályok alól. A bankrendszer biztonságának és a minél kisebb állami kötelezettségvállalásnak a szempontjai tehát kétségtelenül ütköznek, amit a kormány - például, ha az adott cél elérését, beruházás megvalósítását elő kívánja segíteni - csak a készfizető kezesség melletti döntésével tud áthidalni.
Az elkülönített állami pénzalapok számviteli elszámolása a vonatkozó előírásoknak maradéktalanul megfelel. Sajnálom, hogy ez nem vált nyilvánvalóvá a beterjesztett anyagból. Szó sincs arról, hogy megspóroltuk volna az elszámolást. Valamennyi, azaz a 29 elkülönített állami pénzalap elkészítette és hitelesíttette mérlegét. Ehhez azt is hozzáteszem, hogy ezek az elkészített beszámolók lettek az alapjai a fejezetbe integrálódásnak, és ennek alapján kerültek átadásra az eszközök és források.
A megszűnt alapok nyitó vagyona számvitelileg a jogutód szerv beszámolójába beépült. Ami a megmaradt elkülönített állami pénzalapot illeti, ha ott a záró- és nyitómérlegadatok eltérnek - mint például a Munkaerő-piaci Alapnál -, annak az az indoka, hogy szervezeti struktúraváltozás következett be. Az Országos Munkaügyi Központ és a megyei, fővárosi munkaügyi központok szervezetileg az alapba kerültek, eszközállományukkal együtt.
Kétségtelen, hogy a MÁV Rt. helyzetének javítására a kormány és az Országgyűlés az évek során több intézkedést hozott. Ennek ellenére nem sikerült '96-ban megállítani a társaság gazdálkodásának romló folyamatát. Szeretném tájékoztatni önöket arról, hogy a kormány a közelmúltban újból áttekintette a társaság helyzetét, és meggyőződésem szerint olyan többirányú intézkedési programot hagyott jóvá, melynek végrehajtása révén a következő években megállhatnak a romló tendenciák, és a közpénzek felhasználásában e területen is fokozottabban érvényesül a szigorúság következménye.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy a zárszámadási törvényjavaslatot a kormány által támogatott módosító javaslatok figyelembevételével fogadják el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me