T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A fogyasztóvédelemről szóló törvényjavaslat célja, hogy a szabályozási és intézményi rendszer biztosítsa a fogyasztók egészségének és biztonságának, vagyoni érdekeinek védelmét, a hatékony és gyors jogorvoslatot, a megfelelő tájékoztatást és információhoz jutás lehetőségét, a fogyasztók oktatását, valamint a fogyasztói érdekek képviseletét.
A törvényjavaslat meghatározza a fogyasztási kölcsönszerződés kötelező tartalmát, valamint ezektől és a szerződésekre vonatkozó más szabályoktól a fogyasztó hátrányára való eltérés jogkövetkezményeit. A törvényjavaslat tartalmazza a fogyasztók megfelelő tájékoztatásával kapcsolatban a címkézésre, csomagolásra és árfeltüntetésre vonatkozó általános szabályokat.
A törvényjavaslat továbbfejleszti a fogyasztóvédelmi intézményrendszert. Az Európai Unióhoz tartozó országokban megfigyelhető az a tendencia, hogy az igazságszolgáltatás mellett alternatív vitarendező fórumok jönnek létre. A tervezet szerint a területi gazdasági kamarák feladata olyan békéltető, egyezséget tartalmazó fórum működtetése, amelyben a gazdasági kamarák és a fogyasztók érdekképviseletét ellátó szervezetek azonos számú képviselőt delegálnak. A békéltető testület a vitás ügyekben egyezséget kísérel meg, ennek hiányában dönt az ügyekben. Döntése a felekre általában nem kötelező, csak ajánlás jellegű. Döntése csak abban az esetben kötelező a gazdasági tevékenységet végzőkre, ha az a döntés kötelező jellegét magára nézve előzetesen elfogadta.
Az intézményi rendszer másik alapvető fontosságú kérdése a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feladat- és hatáskörének bővítése. A főfelügyelőség hatásköre jelenleg korlátozott, csak a kereskedelmi tevékenységek és egyes szolgáltatások ellenőrzésére jogosult. A szankciórendszer nem általános és nem elég hatásos. A törvényjavaslat a főfelügyelőség feladatkörét a pénzügyi szolgáltatások, illetve a kölcsönszerződések, a biztosítási szerződések, valamint a közüzemi szerződések tekintetében felmerülő bejelentések megvizsgálására kiterjeszti.
A törvényjavaslat a főfelügyelőséget feljogosítja, hogy bármely fogyasztókat érintő ügyben vizsgálatot folytasson, és fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése esetén fogyasztóvédelmi bírságot szabjon ki. Ugyanakkor hatásköre nem érintheti e jogszabály alapján más szerv hatáskörébe utalt fogyasztóvédelmi feladat- és hatásköröket. A törvényjavaslat ugyanakkor rögzíti a hatáskörelvonás tilalmát is. A törvényjavaslat biztosítja a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek megalakulásának és működésének feltételeit. A törvényjavaslat a fogyasztók iskolai és iskolán kívüli fogyasztóvédelmi oktatását állami feladatnak tekinti. Ennek felel meg az a javasolt szabályozás, hogy az iskolai fogyasztóvédelmi oktatás a nemzeti alaptanterv része.
Tisztelt Országgyűlés! Szükségessé teszi a fogyasztóvédelmi törvény megalkotását az Európai Unióval és tagállamaival kötött társulási szerződésünkből eredő kötelezettségvállalás is. Az európai megállapodás 68. cikke meghatározza a jogszabályok közelítésének kiemelt területeit, amelyek között szerepel a fogyasztói érdekvédelemmel kapcsolatos szabályozás. Az európai bizottság hazánkról készített országvéleményében hiányolta a fogyasztóvédelem törvényi szintű szabályozását. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat eleget tesz a jogharmonizációs követelményeknek is.
A törvényjavaslat bizottsági vitáiban néhány megfontolásra érdemes javaslat, észrevétel hangzott el, így a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a szakmai felügyelőségek hatásköri elhatárolása és zavartalan együttműködése esetleges további jogi garanciái, a fogyasztóvédelmi hatóság jogállása, a társadalmi szervezetek támogatása.
Tisztelt Országgyűlés! Megköszönöm az Országgyűlés bizottságainak támogatását, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot szíveskedjen elfogadni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me