DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A jövő év január 1-jétől hatályba lépő új távbeszélő-díjszabási rendszer alapelveit a távközlési, illetve az ártörvény felhatalmazása alapján rendkívül alapos előkészítés után a Pénzügyminisztériummal közösen az érintett szolgáltatók, továbbá a Távközlési Érdekegyeztető Fórum - a TÉF - bevonásával alakítottuk ki.
A széles körű egyeztetésre, az elvégzett díjfelülvizsgálatra és a törvényi megalapozottságra tekintettel a tervezett változtatások egyik piaci szereplő számára sem jelentenek egyoldalú szabályozást, és nem jelentenek beavatkozást a versenybe. Nem ütköznek Magyarország más államokkal kötött beruházásvédelmi megállapodásaival, mivel azok egyetlen pontját sem érintik. Nem ellentétesek a koncessziós szerződésben foglaltakkal sem, azok ugyanis nem zárják ki a jogszabályok felülvizsgálatát és azok ésszerű módosítását.
A jelenleg hatályos díjrendszer 1993 óta lényegében változatlan. Eddigi alkalmazása mellett a Matáv Részvénytársaság - elsősorban mérete és széles tevékenységi köre miatt - nyereségesen, a mobiltársaságok jó gazdasági eredménnyel működnek, a helyi koncessziós társaságok többsége azonban valóban nem nyereséges. Mindezeket mérlegelve hoztuk meg az új távközlési díjszabási rendszer leglényegesebb elemeit. Így például kimondtuk, hogy messzemenően támogatjuk - az Európai Unióban általánosságban alkalmazott elvekkel összhangban - a költségalapú díjszabályozásra való áttérést. A díjcsomagképzés megengedésével elősegítjük, hogy a szolgáltatók jobban tudjanak alkalmazkodni a piaci igényekhez.
A helyi társaságok javára - és ezt nyomatékosan szeretném képviselő úrnak említeni - megváltoztatjuk az elszámolás arányát. A szabályozási módosítás következményeként többletbevételként mintegy 2 milliárd forint kerül a helyi telefontársaságokhoz, ez az állami rásegítésnek is része, hiszen itt kompenzáció is történik.
A díjak kiegyensúlyozását azonban egy lépésben lehetetlen feloldani. Ez egy hároméves program része, amelynek végső célja a teljes költségalapú árrendszer létrehozása. Ezért a kiegyenlítési folyamat gyorsítására - mint ahogy említettem - felhasználjuk a volt Hírközlési Alap erre fordítható forrásait is.
A díjrendszer módosítása valóban érinti a mobilszolgáltatókat, ahogy képviselő úr említi, versenyképességük megőrzése végett a módosítás negatív hatásait a kormány döntése alapján kompenzálni kívánjuk; erről értesítettük az illetékes vállalatokat. Ezen túlmenően teljes szabadságot kapnak az árképzésben. Éppen itt, önök, tisztelt képviselőtársaim, a távközlési törvény módosítása során - július 8-án - szabadáras kategóriába sorolták a mobilszolgáltatást, ami 1998. január 1-jétől érvényes. Tehát lényeges a különbség, és szabadságot kaptak az árképzés tekintetében. A jelenleginél kedvezőbb pozícióba kerülnek a működésükhöz szükséges összeköttetések bérleti díjának tekintetében is. A fogyasztók érdekeinek szem előtt tartásával a díjrendszerbe - elsősorban a Matávra kötelezően - hatékonysági követelményt építettünk be, s ez biztosítja az infláció üteménél kisebb díjnövekedést.
Vagyis összegezve azt mondhatom, hogy a szándékolt lépéseket mindenekelőtt a lakosság érdekében tettük, ily módon érhettük el, hogy a helyi koncessziós társaságok működőképesek maradjanak, a díj-megállapítási okokra visszavezethető veszteségeket ne a helyi lakossággal fizettessék meg, tehát a lakosságnak ne kelljen a tervezett infláció üteménél jobban megemelt díjakat fizetni. Ez volt az alapvető kérdés, amikor ezt a rendszert a helyi társaságok működőképessége mellett kialakítottuk.
Köszönöm a figyelmüket, és kérem a tisztelt Országgyűlést és képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me