IZSÓ MIHÁLY

Full text search

IZSÓ MIHÁLY
IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársak! Miniszter Úr! A szakirodalom környezetszennyezőként tünteti fel a hígtrágyát, amely problémát okoz a környezetvédelemnek is. Ez a probléma ötven évvel ezelőtt nem jelentkezett, mivel a tanyás gazdálkodásnál nem is gyűlhetett össze nagy mennyiségű hígtrágya, s azt a termelők hasznosították.
A hígtrágya jelenléte, problémája az állattartó telepek velejárója. A jelenlegi megoldás nem jó, hiszen nincs szakszerű hígtrágya-, istállótrágya-kezelés több nagyüzemben. Egyes nagyüzemek az egyéb, egyszerűbb termelésnövelő módszerhez folyamodtak, nitrogénnel pótolják a tápanyagot; ez viszont a termőtalaj károsodásához, savanyodásához vezet. Különben is, a talaj Ph-értékének csökkenése, savanyodása már ma is tény, évente egyre több, korábban semleges kémhatású talaj válik savanyúvá.
Jó lenne, ha az agrárszabályozók, pénzügyi támogatások ezt a gondot is figyelembe vennék, mivel országunk agrárország, s ha a mezőgazdasági termelési feltételek, terméseredmények romlanak, úgy az az egész lakosság ellátását, életszínvonalát rontja.
Kérdezem a miniszter urat: hígtrágya kezelésére vannak-e kötelező előírások a nagy állattartó telepek részére; ha igen, úgy azt a telepek betartják-e?
Várom válaszát. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me