DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Nem tagadhatjuk, egy valós gond az, amit ön elmondott. A hígtrágyakezelés nem megoldott probléma Magyarországon. Nyilvánvaló, ötven évvel ezelőtt nem létezhetett ilyen gond, mert akkor teljesen más technikával dolgoztak azok a gazdálkodók, akik állatokat tartottak. Azt azonban látni kell, hogy akkor, amikor Magyarországon például a sertésállomány 10 millió darabra emelkedett, akkor új technikákat választottak.
Mindenesetre megállapítható: nem szerencsés a hígtrágyakérdés, nem tudjuk megfelelőképpen kezelni, különösen esős időben elúszik a környék, és amikor ennek kiszórására vagy kipermetezésére kerül sor, akkor is be kell tartani olyan rendszabályokat, amelyeket nem mindig tartanak be.
Azt kell azonban mondanom, hogy egyre inkább csökken a hígtrágyakezelés létjogosultsága Magyarországon. Ilyen telepeket már nem építenek, és nagyon sok helyen a meglevő hígtrágyás technológiákat is szalmás, almos technológiára állítják át, ugyanis itt nem csupán környezetvédelmi probléma van, hanem az állatok egészségére, fejlődésére, gyarapodására sincs kedvező hatással ez a technológia.
Ami a talajok savanyodását illeti, való igaz, Magyarországon a talajok mintegy 50 százaléka savanyú, mészhiányos, sőt mintegy 7 százaléka erősen savanyodásra hajlamos. Hozzá kell tennem, hogy a hetvenes évek nitrogén műtrágyázása, amely sokszor szakszerűtlen is volt, ma talán már ilyen formában nem jelentkezik, mert az az 54 kilogrammos műtrágya hatóanyag, nitrogén hatóanyag, amelyet most kiszórunk, csak negyede a korábbi mennyiségnek, tehát úgy érzem, hogy ez a savanyodást nem fokozza tovább.
Jelezni szeretném, hogy a Földművelésügyi Minisztérium támogatja egyrészt a nem hígtrágyás technológiák bevezetését és az ilyen beruházásokat, másrészt pedig támogatja a meszezést. Tehát aki meszezéssel akarja a savanyú talaját javítani, annak erre a mezőgazdasági támogatás rendelkezésére áll.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me