GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Pár évvel ezelőtt a cukorrépa-termesztés és a rá épülő -feldolgozás, a cukoripar még jövedelmező ágazat volt Magyarországon. Mára a drága műtrágyát, a növényvédőszereket, a vízdíjat a termelők többsége nem tudja fizetni, a drága gépeket nem tudják megvenni, ezért gyakorlatilag veszteségessé válik hazánkban a cukorrépa termesztése.
Ennek egyik oka természetesen a felelőtlen privatizáció, amit az elmúlt kormány kezdett el. De sajnos önök is folytatták azt a gyakorlatot, amely alapján külföldi érdekeltségbe kerültek cukorgyáraink. Ma a cukorrépa-termesztőket és a cukorgyári dolgozókat az a riadalom foglalkoztatja, hogy az osztrák érdekeltségű Agrana tulajdonában lévő mezőhegyesi és sarkadi cukorgyár rövidesen az angol érdekeltségű kabai cukorgyár tulajdonába kerül; gyakorlatilag a két nagy konszern megegyezik egymással, a dolgozók utcára kerülnek, és az amúgy is jelentős mértékben lecsökkent, cukorrépa-termesztésre szánt terület tovább fog csökkenni.
Ennek egy másik oka, tisztelt miniszter úr - mint ön is tudja -, az, hogy az Európai Unióban 240-260 százalékos védővám védi az ottani termelőket, tehát az importcukorra ennyi vámot vetnek ki, míg nálunk ez a vám jelenleg csak 75 százalékos. Sajnos a GATT-egyezmény következtében az évezred végére, 2000-2001-re ez 68 százalékra fog csökkenni.
Hiányzik a cukoripari rendtartás az agrárpiaci rendtartáson belül. A pénzügyi és jogi szabályozást kellene olyanná tenni, hogy Magyarországon megint 100 ezer hektár fölé emelkedhessen ennek a pénzes növénynek a termelési területe, amely az elmúlt években, évtizedekben nyereséget hozott a mezőgazdaságnak és a feldolgozóiparnak. Nem hisszük el, hogy nem lehetne kormányzati megoldást találni erre.
Ezért kérdezem a tisztelt miniszter úrtól, hogy a kormány lemond-e véglegesen a magyar cukorgyártásról.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me