DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Láttam képviselőtársaim arcán, hogy egy pillanatra megdöbbentek a kérdés címén. Magam is megdöbbentem, amikor tudomást szereztem arról, hogy a mai Magyarországon a Belügyminisztérium egy ausztrál bíróság számára hivatalos iratban igazolja, hogy 1950-52 között az ÁVH vizsgálati főosztályán nem volt megengedett a gyanúsítottak bántalmazása. Ez az igazolás még kiegészült azzal, hogy V. T. ÁVH-s őrnagy - személyiségi jogok védelme miatt nem mondom az illető nevét - kifejezetten tiltotta a gyanúsítottak bántalmazását.
(16.10)
Az illetőt Ausztráliában felismerte egy két és fél évig internálásban szenvedő hölgy, akinek a férje meghalt ez alatt az időszak alatt, és megpróbálta érvényesíteni a jogait.
Az ausztrál bíróság számára a magyar Belügyminisztérium pedig - igaz, hogy egy országgyűlési képviselő ügyvédi irodáján keresztül - kiadott egy ilyen igazolást.
Szándékosan nem interpellációt nyújtottam be ebben az ügyben, mert akármennyire is ellenzéki képviselő vagyok, én fel sem merem tételezni azt, hogy a belügyminiszter úr erről tudott volna. Ezért kérném államtitkár urat, szíveskedjen az ország közvéleménye számára tájékoztatást adni, hogy hogyan és milyen módon fordulhatott elő a Belügyminisztériumban, hogy egy ilyen tartalmú igazolást kiadtak. Meg fogják-e keresni az ausztrál bíróságot annak közlése végett, hogy Magyarországon köztudott - és ez nem bizonyítandó tény a magyar eljárásjogi törvények alapján -, hogy az Államvédelmi Hatóság őrizetében levő személyeket nemhogy megverték, hanem egyenesen agyonverték őket? Kérném, hogy a továbbiakban kerüljék el az ilyen iratok kiadását. Várom államtitkár úr válaszát.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me