DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szinte úgy is mondhatnám, hogy tisztelt szociális bizottság... - tisztelet a többieknek.
A késői óra ellenére engedjenek meg néhány gondolatot, mert olyan kérdésekről van szó, amelyekről érdemes szólni.
Tulajdonképpen azt szeretném aláhúzni, amit Pusztai Erzsébet az előbb elmondott a költségvetési szavazás előtt. Egy másik szempontot vetek fel, ami miatt az ellátás visszautasításának az a formája, amely jelenleg a törvénytervezetben szerepel, problematikus.
Ha bármiféle időtartamot elképzelek az írásbeli visszautasítás, azaz a bizonyos közokirat elkészítése és annak végrehajtása között, olyan változások zajolhatnak le az emberben, aki még nem élte meg a betegség tudatát, akkor, amikor megéli, hogy az a közokirat, amit ő ezen élmény előtt kiállított, gyakorlatilag nem vehető figyelembe. Márpedig ha a jogszabály így marad, akkor figyelembe kell venni. Kérem azokat a képviselőtársaimat, akiket az emberi jogok kiterjesztésének gondolata vezet, fontolják meg, hogy az ember változó lény, aki a változó körülmények között a helyzetnek megfelelően reagál, és képzeljék el, hogy az elvesztett eszmélet pillanatában már tiltakozni sem tud a beteg, hogy "nem úgy gondolom, visszavonom". És hogy történik ennek a visszavonásnak a technikai lebonyolítása?
Tehát azt hiszem, hogy mindenfajta erkölcsi megfontolás tiszteletben kell tartsa a beteg akaratát; az ellátás visszautasításának ez a része pozitív elem.
(21.00)
Senki nem kényszeríthető olyan orvosi beavatkozásra, amelyet nem tud igenelni, de a beteg lélektanilag nincs abban a helyzetben, hogy erről két évvel hamarabb lemondjon. Ráadásul azt tapasztaltam - hogy így mondjam - hányatott életem folyamán, hogy az egészséges ember számára általános értelmiségi magatartás az orvoslás elutasítása. Nem szívesen szolgáltatja ki magát az egyik ember - és különösen az értelmiségi ember - a másik értelmiségi embernek. Hogy jön ő ahhoz, hogy fölvágja a testemet? Hogy jön ő ahhoz, hogy döntsön arról, hogy most két kezem legyen vagy egy kezem legyen? Ellenben amikor szembesül azzal a problémával, hogy élet vagy halál, akkor egészen másképp fog dönteni.
Tehát nagyon nagy bajoknak megyünk elébe akkor, ha ilyen nehezen kezelhető jogi útra tereljük a kérdést. És egyáltalán, hol, ki tartja számon? Ez a közokiratba foglalt előzetes lemondás egy szörnyű hiba, ezért szeretnék csatlakozni ahhoz, amit Pusztai Erzsébet ezzel kapcsolatban elmondott.
Ehhez képest szinte kicsit gyerekség előhozni, de azért hadd hozzam elő azt a módosító indítványt, amelyről képviselőtársam szólt az előbb a házirenddel kapcsolatban. A törvény jelenleg azt mondja, hogy a betegnek látogathatási joga van, kapcsolattartási - ez a szó szerepel a törvényben - joga van a házirendben foglaltak szerint.
Az általános vitában szóltam is erről, hogy ez most mit jelent. Végül is az egyik esetben megadom a jogot, a másik paragrafusban korlátozom ezt a jogot. De azt mondtam az általános vitában, hogy jól van ez így, ugyanis a kapcsolattartás teljesen szabaddá tehető egyes kórházakban, más kórházakat a technikai lehetőségeik bizony rákényszerítenek a korlátozásra, és ezért jól teszi a jogalkotó, ha a házirendet hatalmazza fel arra, hogy végül is a gyakorlatban ez hogy fog az adott kórházban megvalósulni.
Ráadásul kórházaink egy része között bizonyos verseny is van, ha tehát a betegek jobban szeretik azt - például Miskolcon különös verseny van -, hogy szabadon bemenjenek, akkor ez előbb-utóbb a betegforgalomban is érvényesülni fog, ha megmarad a szabad kórházválasztás lehetősége, és én remélem, hogy ez nincs nagy veszélyben. Ha tehát ez így van, akkor ez előbb-utóbb ki fogja kényszeríteni a szabad láthatást majd mindenütt. De nem szabad ezt most nekünk valamifajta olyan előírássá tennünk, amely előírás működési zavarokhoz vezethet. Én ezzel a néhány gondolattal szeretnék itt ellene érvelni annak, hogy a házirendről azt mondjuk, hogy nem korlátozhatja a jogokat.
Amúgy pedig teljesen jogos volt ez a megjegyzés képviselőtársam részéről, hiszen elvileg törvényt egy nem is jogszabály, hanem házirend nem korlátozhat. De pontosan itt - és néhány más pontnál - a törvény mintegy felhatalmazza a házirendet a technikai részletek lebonyolítására, és ha ez megmarad, akkor be lehet írni azt, hogy nem korlátozhatja, csak éppen fölösleges, mert a jogalkotásról szóló törvényből ez végül is természetszerűleg fakad.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me