DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. A 204. pont alatt egy új 244. §-sal javaslom kiegészíteni a törvényjavaslat szövegét, amely arról szólna, hogy a betegek jogainak érvényesítését szolgáló intézmények működéséről, eljárásrendjéről, valamint a panaszjog gyakorlásáról külön törvény rendelkezik.
Tisztelt Ház! Azért terjesztettem elő ezt a módosító indítványt, mert például a törvényjavaslat 29. § (3) bekezdésében egy olyan passzust találnak, amely azt mondja, hogy a panaszjog gyakorlásának részletes szabályait az egészségügyi szolgáltató belső szabályzatban rögzíti. Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat nem dolgozza ki az eljárás szabályait, nem tudható meg, hogy kinek kell a panaszt benyújtani, milyen testület vizsgálja meg a panaszt, kötelesek-e meghallgatni a beteget, a panasz írásbeliséghez van kötve vagy nem, és sorolhatnám a nyitott kérdéseket. Ezért nyilvánvaló, hogy szükséges valamiféle további szabályozás.
Az a kérdés, hogy ezeket a részletes szabályokat rá lehet-e hagyni az intézmény belső szabályzatára vagy sem. Az én álláspontom szerint a szintjét illetően nem tűnik megnyugtató garanciának az, ha ezt az intézmény belső szabályzatára hagyja a törvényalkotó. Bár az is lehet, hogy nem külön törvényben kellene ezt rendezni, hanem elég lenne rendeleti szinten is. Az viszont biztos, hogy a belső szabályzat alacsony szintűnek tűnik, és ezért terjesztettem elő a módosító indítványt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me