DR. BEDŐ TIBOR

Full text search

DR. BEDŐ TIBOR
DR. BEDŐ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az utolsóval szeretném kezdeni, a dajkaterhességhez kapcsolódva: akár szabályozzuk törvényileg, akár nem, tudomásul kell vennünk, hogy az orvostudomány olyan irányba fejlődött, olyan képességeket biztosít egyes gyakorló orvosok, szülészorvosok számára, amelyek lehetségessé teszik az embrióadományozást, a dajkaterhességet - akár benne van a törvényben, akár nem -, a béranyaságot - akár szerepel a törvényben, akár nem -, pusztán azért, mert ami lehetséges, az előbb-utóbb meg is történhet, meg is történik, vagy már meg is történt. Most nem akarok itt példákat mondani még a mentelmi jogom birtokában sem, de van tudomásunk olyan intézményről, amelyiknek a vezetője állítólag már a negyvenedik béranyaságnál tart; természetesen törvény, sőt semmiféle szabály nem szabályozza ezt Magyarországon. Ebből kifolyólag ez az illető semmiféle törvényt és szabályt nem szeg meg, és nem fog megszegni a jövőben sem. Most kérdezem én, hogy akkor ezt a helyzetet tartsuk fenn és majd kitermeli az élet meg az Igazságügyi Minisztérium - hogyha kedve lesz - a büntetőjogi, családjogi meg egyéb vonatkozásait, vagy mi legyen? Vagy adjunk egy határidőt, amire ők megcsinálják, akkor fog életbe lépni, és valamilyen szabályt: legalább azt mondjuk meg, hogy nem lehet. Mert ha megmondjuk azt a nagyon szűk, azt a kevés esetet... - mert ez a módosító javaslat, ami itt szerepel, nagyon leszűkíti ám a kört! Nem engedi meg, csak az egész közvetlen hozzátartozóknak, és csak nagyon szigorú feltételek között. Magyarországon nincs száz, de még ötven sem, aki jelenleg ennek a feltételnek megfelel; de ezzel a törvényi szakasszal leírnánk azt, hogy az összes többi módon nem lehet csinálni, mert törvénytelen: meg kellene ezt a lehetőséget gondolni, amíg bele nem gabalyodunk.
Az embriók kérdése, letét és adományozás: ide kapcsolódik, mert érdekes kettőssége a törvénynek, hogy az embrióadományozásnál ajándékba lehet adni az embriót, kölcsönadni nem lehet - már a dajkaanyaságra gondolok -, mert akkor kölcsönadom, és majd visszakapom, ha kihordták, igaz? De erről már az előbb beszéltem.
Surján úr szavaira: szigorú, logikus szakmai okai vannak annak, hogy több petesejt megtermékenyítése történik. S azt nem az orvos dönti el, hogy hány petesejtet termékenyít meg: egyszerűen arról van szó, az dönti el, hogy hány petesejtet tudnak leszívni a túlstimulált petefészek folliculusaiból. Mert az is fényűzés lenne, hogy ha ott van nekem öt petesejtem, beültethetek hármat, de a másik kettőt kidobom: ehelyett megtörténik a megtermékenyítés, hármat be tudok ültetni, kettőt elteszek; nem azért, hogy kutassák - esetleg azért is -, hanem azért, mert ezek sajnos 60-70 százalékban sikertelen beavatkozások, és akkor a következő alkalommal nem kell nekem sem egy gyógyszeres ágyukúrának kitenni az asszonyt, sem műtétnek, sem az egész procedúrát előlről kezdeni, hanem előveszem az eltett embriót, és megcsinálhatom még egyszer a beültetést, anélkül, hogy bármit csinálnék. Most még az anyagi oldaláról nem is beszélve!
Tehát ennek nagyon indokolt szakmai okai vannak, hogy ez így alakult, és én ezt semmiképpen nem venném ki a törvényből, mert ez teljesen megegyezik a mindennapi szülészeti gyakorlattal. Így történik: ez a logikus, ez a célszerű, és nagyon kár lenne változtatni rajta.
Ugyanez vonatkozik az ikerterhesség dolgára: ha tudom, hogy vannak törvényeink, akkor bele kell törődni, hogy vannak törvényeink. Ha egyszer van egy magzatvédelmi törvényünk - messziről indulok, de majd odaérek -, amelyik rendelkezik arról, hogy milyen körülmények között lehet terhességet megszakítani, tehát az embrió életét megszüntetni a méhen belül, akkor ugyanebbe a körbe tartozhat az is, hogy valakinek van egy ikerterhessége, és hogyha az orvostudomány képes rá, az egyikre vonatkozóan megteszi, a másikat elvállalja az illető és kihordja. Tehát én nem érzek ebben semmi szörnyűséget - ez a továbbvitele annak, ami elhangzott az ikerterhességgel kapcsolatban -, csak itt az embrióbeültetésről volt szó, hogy ha ott ikerterhesség képződik, akkor majd lehet szabadon redukálni. Lehet! Lehet törvényes keretek között, ha úgy fog szólni - de miért baj az? Miért baj az, ha az illető úgy dönt nyolchetes terhes korában, hogy nem teszi ki magát azoknak a veszélyeknek, amivel egy ikerterhesség jár, mert bizony igen komoly veszélyekkel jár egy egyes terhességhez képest. Miért ne tehesse meg azt, hogy ha az orvostudomány képes rá, hogy ő egy gyereket fog szülni, és nem fogja amiatt, mert a kettőt nem vállalná el, mind a kettőt eldobni? Ki jár jobban és mikor?
Ezek az élet kínálta lehetőségek, a törvényalkotónak meg az a felelőssége, hogy megpróbáljon megfelelni ezeknek. Ez különösen vonatkozik - és nagyon ajánlanám a két minisztérium figyelmébe - a dajkaterhességre, mert akár alkotunk szabályt, akár nem, a jelenség él, létezik, működik: el kell dönteni, hogy szabályosan működjön vagy szabályok nélkül.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me