ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 2., 7., 8., 16. és 25. pontjában lévő javaslatok elfogadását.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e tehát a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 217 igen szavazattal, 56 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadta.
Most azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyekről a Házszabály értelmében még ezek után szavazni lehet.
Az ajánlás 1. pontjában Orosz István és Daróczy Zoltán a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 7. §-a (7) bekezdésének módosítását javasolják. Indítványukban különválasztják az egyházi, valamint a magán felsőoktatási intézmények kategóriáját.
Tartalmi összefüggésekre figyelemmel együtt határozunk az ajánlás 14. és 15. pontjaiban szereplő indítványokról is. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 99 igen szavazattal, 168 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
A 6. pontban Orosz István és Daróczy Zoltán a törvényjavaslat 3. §-ában a törvény 9/H. § (4) bekezdésének módosítását javasolják. Indítványukban elhagyni javasolják az Apostoli Szentszékkel történő megállapodásra utaló szövegrészt. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 179 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett elfogadta. (Közbeszólások: Nem fogadta el!) Nem fogadta el, bocsánat!
A 11. pontban Tokár István és képviselőtársai a törvényjavaslat 6. §-a (2) bekezdésében a törvény 74. § (1) bekezdés g) pontjának módosítását javasolják azzal, hogy a művelődési miniszternek nem kell megállapodást kötnie az egyházi intézményekkel. A módosító javaslat magában foglalja a 12. pontban szereplő indítványt is. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 61 igen, 206 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most a 12. pontban szereplő javaslatról határozunk Semjén Zsolt és képviselőtársai indítványai alapján. Ebben a képviselők a normaszövegből elhagyni javasolják az egyházi intézményekre vonatkozó szófordulatot. Frakciókérésre szavazunk.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 67 igen, 208 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 17. pontban Tokár István és képviselőtársai a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 114. §-a (1) bekezdésének nyelvtani szövegmódosítását kezdeményezik. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 79 igen, 188 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 18. és 19. pontokban szereplő módosító indítványok a törvényjavaslat 11. §-ában a törvény 114. § (2) bekezdésének módosítását javasolják. A rendelkezés szerint az egyházi karok és szakok állami elismerésekor a hitéleti tárgyak tartalma nem vizsgálható.
Először a 19. pontról határozunk Orosz István és Daróczy Zoltán indítványa szerint, mert ennek elfogadása magában foglalja a 18. pontban szereplő javaslatot. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 95 igen szavazattal, 171 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Most Semjén Zsolt és képviselőtársai javaslatát teszem fel szavazásra a 18. pont szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 81 igen, 195 ellenszavazat és 8 tartózkodással nem fogadta el.
A 23. pontban Semjén Zsolt és képviselőtársai a törvényjavaslat 11. §-ában a törvény 114. § (4) bekezdésének szövegmódosítását kezdeményezik. A javaslat szövegében "hitéleti" szó helyett a "hittudományi képzést folytató egyházi egyetemek és főiskolák" szófordulatot javasolják. A 24. pontban Orosz István és Daróczi Zoltán ugyanilyen tartalmú szövegmódosítást kezdeményeznek, ezért a két javaslatról együttesen határoz az Országgyűlés. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.
És az Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 86 igen, 188 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(19.40)
A 26. és a 27. pontokban szereplő módosító indítványok egymás mellett is elfogadható javaslatokat tartalmaznak a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 114/A § (1) bekezdésének módosítására.
Először Semjén Zsolt és képviselőtársai indítványáról határozunk, amelyben az intézményekkel történő megállapodásra utaló szövegrész elhagyását kezdeményezi. Tartalmi összefüggésre figyelemmel együtt határozunk a 28. pontban szereplő indítványról is. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 85 igen szavazattal, 193 ellenszavazattal és 7 tartózkodással nem fogadta el. (Zaj.)
Most a 17. pontban levő indítványról határozunk Sándorffy Ottó javaslata szerint. (Rövid szünet. - Közbeszólások: Nem szavazunk?) Kis türelmet, képviselőtársaim, amíg valami elfogadható csend nem lesz. Úgy tűnik, sokaknak nem tűnt fel, hogy abbahagytuk a szavazást. (Közbeszólások. - Dr. Pusztai Erzsébet: Éppen azért szóltunk! - Zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! Egy kis figyelmet kérek!
Most a 27. pontban levő indítványról határozunk Sándorffy Ottó javaslata szerint. Ebben azt kezdeményezi, hogy a miniszter a hallgatói létszám... (Szekeres Imre Horn Gyula helyén ülve Kuncze Gáborral beszélget, amikor a miniszterelnök szeretné elfoglalni a helyét. - Derültség, közbeszólások: Korai még!) megállapításakor mindig az előző tanévre vonatkoztatott arányszámot vegye figyelembe. Frakciókérésre szavazunk.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 64 igen, 244 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 29. pontban Semjén Zsolt és képviselőtársai a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 114/A § (3) bekezdésének módosítását javasolják. Az indítvány szerint az egyházak évente kötelesek bejelenteni a Művelődési Minisztériumnak a hallgatók tervezett létszámát. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 79 igen szavazattal, 199 ellenszavazattal és 10 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
A 30. pontban Győriványi Sándor a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 114/A § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja, amelyben a felső létszámhatárokra vonatkozó megállapodások megkötésének ütemezésére irányadó szabályt terjeszt elő. Frakciókérésre szavazunk.
Az Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 43 igen szavazattal, 220 ellenszavazattal és 22 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről nem szavaztunk, de szavazni kellett volna. (Senki sem jelentkezik.) Zárószavazásra jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me