DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A késedelmes ügyintézés sajnos, nem újkeletű probléma. Ez volt a kialakult helyzet az elmúlt esztendőkben is, amit a képviselő asszony jól ismerhetett az előző kormány politikai államtitkáraként. Ugyanakkor tény és való, hogy ez súlyos gondokat okoz, és az utóbbi időben tartós elmaradások jelentkeztek, a fővárosi, miskolci és a pécsi egészségbiztosítási pénztárnál sűrűsödtek különösképpen ezek a bajok.
A nagy létszámot foglalkoztató és kifizető helyeket működtető vállalatok széthullása ugyanis az említett körzetekben volt a legintenzívebb. Számos új, száz főnél kevesebbet foglalkoztató munkahelyen dolgozó biztosított betegállománya esetén - a korábbi kifizetőhely megszűnése miatt - a biztosító adott kifizetőhelyétől igényli a táppénzét.
Nehezíti a kérdésnek a rendezését az, hogy hiányos vagy pontatlan a munkáltatói adatközlés, az adott körben benyújtott igények mintegy 40 százalékára jellemző, így nem bírálható el a táppénzigény. Az újabb adatkérés viszont jelentősen megnöveli az eljárás idejét. Az eljárás gyorsítását nehezíti a viszonylag bonyolult jogi szabályozás, tehát a figyelembe veendő átlagkereset megállapítása, és az, hogy a pénztárak nem fejlesztették ki időben a szükséges informatikai hátteret, amelyet a Népjóléti Minisztérium is szorgalmaz, hogy itt az informatikai fejlesztést meg kell gyorsítani.
A pénztár ezen túlmenően a feszültségek enyhítése érdekében 1995. január 1-jével kezdeményezi a táppénzszámítási eljárás egyszerűsítését, belső intézkedésekkel javítja az ügyintézés személyi, szervezeti feltételeit, és javasolja olyan, valamennyi munkáltatóra kiterjedő adatszolgáltatás előírását, amely leegyszerűsítené a táppénz-megállapítási folyamatot.
Ezeket a javaslatokat mi támogatjuk, és szorgalmazzuk is, hogy mielőbb megvalósulhassanak. Sajnos, a munkáltatói adatszolgáltatás minőségét nem tudjuk befolyásolni. Ezzel együtt bízzunk abban, hogy a felsorolt intézkedések enyhíthetik a kialakult feszültségeket. Köszönöm. (Szórványos taps balról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me