VEÉR MIKLÓS

Full text search

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Alelnök Asszony! Képviselőtársaim! Nekünk, képviselőknek, úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy a viták során mindig gondoljunk azokra akiknek köszönhető, hogy itt vagyunk, és akiket kötelességünk képviselni. Ezért éreztem úgy, hogy ebben a témában szóljak, mint a Zala megyei 3. számú, Keszthely központú választókörzet képviselője, annak a régiónak országgyűlési képviselője, amelyben a lakosság többsége, sőt, szinte minden lakos valamilyen formában kötődik a turizmushoz.
A mi térségünkben két gyógyfürdő van: Hévíz és Zalakaros; két Balatonunk van; itt van a sokat emlegetett Keszthelyi öböl; itt van a tíz éve zajló vízvédelmi beruházás, amit Kis-Balaton néven emlegethetünk. Ennek a két tónak gazdag halállománya, gazdag, csodálatos madárvilága van. Szép, összefüggő erdőink vannak - hozzáteszem azt is, hogy hasonlóan gazdag vadállománnyal. Sajnos, megjegyzésként hozzá kell fűznöm, hogy az ezen erdőkkel való gazdálkodás a korábbi évek osztogatása következtében, a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt, sajnos, egyes helyeken fosztogatásba csapott át.
(10.10)
Egy volt szovjet katonai reptér is van a mi térségünkben. Reményeim szerint van esély arra, hogy ebben az időszakban, rövidesen megoldódik ez a gond is, és Zalavár-Sármellék néven polgári repülőtér is lesz térségünkben.
Azt is hozzá kell tennem, hogy ez a régió nagyon gazdag az előző korok tárgyi emlékeiben is.
Az elmondottak alapján úgy érzem, nincs szükség azt igazolni, hogy ez a térség a turizmus barátja, nálunk nem idegen az idegenek forgalma, hisz ennek a régiónak szinte egyedüli és minőségileg továbbfejleszthető gazdasága - hozzáteszem: az élelmiszer-gazdaság mellett - a turizmus. S ez egy olyan sajátos gazdaság, amelynél nem a terméket visszük a fogyasztóhoz, hanem a fogyasztót hívjuk, várjuk, hozzuk a termékhez. Ez a termék nálunk a gazdag földrajzi környezet és az épített örökség.
Ezek után jogos a kérdés: mi a helyzet nálunk az expó megítélésében. Természetesen mi is örültünk az expó tervének, hiszen ez a turizmus-szezon szélesítését és minőségi fejlesztését is szolgálhatná. Ennek érdekében a mi településeink önkormányzatai is megpályáztak több, az expóhoz kötődő lehetőséget; de hozzáteszem, hogy az expót nem annyira célként, mint inkább eszközként felhasználva.
Mit tehet ilyenkor egy turizmuspárti képviselő? Hisz úgy gondolom, nemcsak a frakció hátszele fontos számára, hanem annak a térségnek a támogatása is, amelyben megválasztották. Én azt a módszert választottam, hogy összehívtam a térség polgármestereit egy őszinte, kötetlennek minősíthető beszélgetésre. Ők megtiszteltek azzal, hogy a 39 polgármesterből 29-en jöttek el, s ennek a
29-nek a zöme főállású polgármester.
Először meghallgattuk a nagyobb települések - Hévíz, Keszthely, Gyenesdiás - véleményét, de meghallgattuk a kisebb települések polgármestereinek a véleményét is. Anélkül, hogy részletesen szólnék erről a beszélgetésről, az egeraracsai polgármester véleményét említem. Ő annak a térségnek a képviseletében szólt, ahol a munkahelyek megszűnése következtében a munkanélküliség aránya már átlépte a 40 százalékot. A polgármester szó szerint a következőket mondta: mezítlábas magyarok közt ne legyen expó. A polgármesterekkel történt megbeszélés utolsó harmadában - hozzáteszem: a jelenlévők egyetértésével - megszavaztattam a kérdést; 2 tartózkodás mellett 21:6 arányban az expó megtartása ellen szavaztak.
Úgy gondolom, ez a vélemény a térségben lévő önkormányzatok expóügyben kialakult hangulatát fejezi ki. Úgy érzem, ez olyan ítéletnek minősíthető, amely közelít a valósághoz. Az a véleményem, hogy először meg kell teremtenünk a biztos feltételeit annak - legalábbis a mi térségünkben ez biztosan igaz -, hogy körzetünket alkalmassá tegyük arra, hogy több vendéget hosszabb időre tudjunk fogadni, s akkor ennek a terméknek az előbb említett "eladása" jobban sikerülne.
Az előbbi gondolattal, témával összefüggésben nem tehetem meg, hogy mint a Balaton egyik képviselője ne szóljak a Balatonról. Úgy gondolom, ha nem tesszük meg a szükséges intézkedéseket a Balaton érdekében, akkor a tó valóban hamarosan a végóráit éli. A természeti környezet, a Balaton megmentése, az ehhez szükséges pénzeszközök nemcsak értékmentést, hanem érték- és munkahelyteremtést is jelentenek. Úgy érzem, a mi térségünkben ez sokkal sürgősebb teendő, mint az expó kérdése.
Hozzászólásom végén elmondom: a múlt kedden már itt ültem, vártam a soromat és hallgattam a vitát. Igazán nem sértő szándékkal mondom, de Comenius jutott eszembe, az a Comenius, aki éppen 340 évvel ezelőtt járt ebben a kis országban. Itt töltött négy évének a tapasztalataira a következőképpen emlékezett vissza: "Kedves Magyarok! A belső békét inkább óhajtanotok kell, mint dicsekedni véle. Mert ha van hely a Nap alatt, ahol az irigység és a gyűlölség az úr, ez az a hely. Többnyire úgy viselkedtek, mintha mindenki a maga haszna előmozdítására született volna, senki a közjóéra."
Úgy gondolom, nekünk itt most a közjóra kell tekintettel lennünk, nem kisebb érdekcsoportokéra.
Még egyet hozzátennék. Azt hiszem, eljött az ideje annak, hogy a döntési feladatok megoldását a vállról helyezzük át a fejre, de azzal a megjegyzéssel, hogy nincsen olyan emberi döntés, amiben ne lenne érzelem. De azt hozzáteszem: negatív érzelmi töltéssel nagy az esélyünk arra, hogy csak rossz döntést hozhatunk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me