IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (KDNP): Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Én is úgy vagyok ezzel az expó-vitával, hogy igen megkeseredett bennem ez az egész vita és az egész expókérdés, amely egy nagyon sajnálatos, kis országokra jellemző sajátosságot vetett fel. Ez azt a szituációt vetíti elébem, amikor egy közlekedési baleset van, és senki nem gondol arra, hogy igazából a sérültön hogyan kellene segíteni, hogy lehetne megmenteni az életét, hanem a bajt okozó közlekedési szituációról beszél, tárgyal, vitatkozik. Közben az áldozat nyugodtan meghalhat. Tehát nagyon kérem képviselőtársaimat és a kormány illetékeseit is, hogy ezt a kérdést valóban olyan nemzeti kérdésnek tekintsük, amelyben éveken keresztül az ország elkötelezte magát.
Szeretném visszaidézni azt, hogy annak idején, amikor a kiállítás Béccsel közösen való megrendezése felvetődött, akkor nem forintoztunk ilyen érzékenyen, nem mentünk ilyen részletekbe, hanem az akkori kormány egyértelműen felvállalta azokat a költségeket, amelyek várhatóak voltak.
Úgy gondolom, ha megnézzük az ország költségvetését és az ország költségvetésében kimutatható beruházási hányadot, akkor ebben a beruházási hányadban egy igen kicsi részt foglal el az expó.
(11.50)
Méltatlannak ítélem azt, hogy arról beszélünk, egy lakosra vagy egy adófizetőre milyen költség jut, mert akkor ezt sokkal lényegesebb kérdésekben is meg kellene vizsgálnunk. Meg kellene vizsgálnunk, hogy a magyar egészségügy mennyiben elégíti ki a feltételeket. Lehetséges, hogy az ott kibocsájtott felesleges forintok sokkal nagyobb terhet jelentenek a magyar gazdaságra versenyképességet gátló tényezőként, mint magának az expónak a költségei, s azok fix költségek. Sorolhatnám tovább a gazdaság területét, kezdve a minisztériumi irányítás hatékonyságától egészen a közintézményeinknek a gazdaságos üzemeltetéséig. Ez a kérdés tehát igazából teljes mértékben csak álcázása az igazságnak és a lényegi dolognak.
A lényegi dolog az expóval kapcsolatban az, hogy egy vállalkozó, egy város, egy ország nem teheti meg azt, hogy egy ilyen gyorsan változó gazdasági világrendszerben azt kiáltsa ki magáról: nem vagyok képes rá. A gazdasági előnyöket egyértelműen csak úgy tudjuk megragadni, hogyha valóban el tudjuk hitetni a világgal, hogy mi valóban nagyon jók vagyunk, a legjobbak vagyunk azokon a területeken, amelyeket felvállaltunk és hirdetünk, és amelyekkel az ország ki akar lépni a nagyvilágba. Ezt igazából csak így tudjuk elhitetni, hogyha valóban a reálisan kitűzött célokat teljesítjük, és becsületesen, nemzeti összefogással tudunk mögé állni azoknak a feladatoknak, amelyeket fölvállaltunk.
Amikor megszületett az expódöntés, én - mint egy vidéki nagyváros alpolgármestere - olyan természetesnek gondoltam azt, hogy bármilyen kormány következik a '94-es választások után, az természetesen fölvállalja ezt a kötelezettséget, hiszen a dicsőséget ő fogja learatni, és igazából ő teremt magának nemzetközi presztízst, nemzetközi elismertséget azzal, hogy ezt az expót megrendezi.
Úgy gondolom, egyszerűen nem lehet semmivel sem szembeállítani azt a politikai és gazdasági előnyt, az ismertséget, az imázst, - amelyet a nemzetközi sajtóban, a nemzetközi kommunikáció területén egy ilyen kiállítás, még ha szakkiállításnak mondjuk is, amely a kommunikációt célozza meg -, amelyet ezen keresztül meg lehet teremteni. Ezzel szemben hihetetlen szűkmarkúságot, provincializmust, egy olyan kishitűséget tapasztalok ebben a kérdésben, amely - úgy gondolom - méltatlan a nemzetünkhöz és méltatlan mindannyiunkhoz.
Igazából egyértelműen kiderült az eddigi vitákból, hogy annak megjelölése, hogy az expó megrendezése gazdasági kérdés, csak fedőnév. Igazából emocionális kérdések döntöttek ebben a dologban, s nekem ez fáj. Különösen fáj azért, mert ez az expó úgy indult, hogy egy Budapest jellegű világkiállítás lesz, és a vidék fájlalta, igen fájlalta akkor a vidék, hogy a főváros ismét növeli a túlsúlyát az ország gazdaságában, infrastrukturális lehetőségeiben. Amikor a világkiállítást rendező szervezetek nagyon helyesen fölmérték, hogy igenis Magyarországon, egy ilyen kis országban világkiállítást rendezni csak együttesen, az egész ország összefogásával lehet, akkor ez Budapesthez, az expóhoz való nagyon látványos vidéki csatlakozást, fölfejlődést eredményezett, amely egészen napjainkig folytatódott.
Mi Kecskeméten is létrehoztunk egy olyan irodát, amely az idegenforgalom mellett kiemelten foglalkozik az expóval, az expóhoz kapcsolódó rendezvények szervezésével, és a több száz rendezvényt igen szigorúan elemezve, vizsgálva, a legjobbakat kiválogatva fordultunk a világkiállítási irodához. Ezeknek a rendezvényeknek a száma meghaladja a hetvenet, és ebből sikerült kiemelni nyolc olyan rendezvényt, amelyet valóban a világkiállítási iroda is fölvállalt, és támogatásra érdemesnek ítélt. De a csatlakozó rendezvények - mint egy gokart világbajnokság, amely '96-ra van időzítve vagy a sakkozó magyarok világtalálkozója - Kecskeméten, a helyszínen is rendkívül sok energiát mozgósítottak. Olyan érdeklődés nyilvánul meg ezen rendezvények iránt, amely már most számszerűen kimutatható külföldi érdeklődőt jelent.
Az összes, a világkiállításhoz kapcsolódó rendezvény Kecskeméten és Kecskemét közvetlen térségében 839 ezer ember részvételét valószínűsíti, csak ebben a régióban. Ebből 264 ezer külföldire számítottunk.
Úgy gondolom, hogy rendkívül szerencsés dolog az, ha egy nemzeti megemlékezéshez, a millecentenárium-hoz tudunk kapcsolni egy ilyen nagyszabású rendezvényt, amely "egyik erősíti a másikat alapon" Ausztráliától Kanadáig az országunk iránt érdeklődőket, magyarokat és nem magyarokat igazából sikeresen tudja arra felhívni, hogy érdemes '96-ban Magyarországon eltölteni nem egy, nem két hetet, hanem esetleg egy-két hónapot is. Ebben rendkívül hiányosnak és rendkívül felkészületlennek érzem az expóval szembeni kritikákat, azt, hogy ezeket a kérdéseket eltusolja, igazából nem veszi figyelembe.
Nem veszi figyelembe, hogy az a plusz látogató, az a külföldi, aki belép '96-ban ebbe az országba, az országba lépéstől kezdődően a mi javunkra dolgozik, a magyar benzinkutaknál tankol, a magyar élelmiszert fogyasztja, magyar szállodában száll meg. Ez az a fogyasztás, amelyet nem lehet igazából fölmérni, nem lehet igazából ezeknek a termékeknek az adóvonzatát valószínűsíteni. Ez tehát nincs figyelembe véve a világkiállítás hasznánál.
Nem lehet gazdaságilag így értékelni annak ellenére, hogy a gazdasági képletbe nagyon szorosan beletartozik egy imázsteremtés, de ennek a hasznát kimutatni természetesen nem lehet. Ezt egyszerűen nem lehet kellően túlértékelni egy feltörekvő nemzet életében. Egyszerűen nem lehet túlértékelni azt a lehetőséget, hogy ezzel ismét tudunk nyitni a világra.
Figyelembe kell venni, hogy egy ilyen halogató taktika mellett, és egy korán meghozott s ország világ előtt kikiáltott kormányzati döntés után nem sok reményünk lehet arra, hogy ebből az expóból az énekes halotton kívül valami lehet.
(12.00)
Amennyiben az expó nem kerül megrendezésre, tovább kell gondolni azt, ami az elénk terjesztett törvénytervezetben szerepel, hogy a kísérőrendezvényeknek - amelyek azért, nagyon helyesen, megjelentek ebben a tervezetben -, mi legyen a sorsuk, hogyan tudjuk becsületesen képviselni azt a törekvést és azokat a már megtörtént befektetéseket, amelyeket a vidék, az idegenforgalom megpróbált az expóhoz való csatlakozásban felvonultatni.
Ezért szeretném, ha az idegenforgalommal kapcsolatos pénzügyi lehetőségeket áttekintenénk, és biztosítékot tudnánk adni a vidéki rendezvények egészséges továbbépítésére, hogy a millecentenáriumhoz kapcsolódva valóban egy méltó megemlékezés legyen, egy olyan évet tudjunk ünnepelni Magyarországon, amely méltó mindannyiunkhoz.
Kérem képviselőtársaimat, figyeljünk ezekre a háttérkérdésekre, hogy az itt mozgó pénzek továbbra is valóban ellenőrzötten és méltóképpen kerüljenek felhasználásra. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me