ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes)

Full text search

ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes)
ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes): Tisztelt Torgyán József Úr! Kifogásának egy részét elfogadom, miszerint a múlt héten dr. Torgyánné Cseh Mária képviselő asszony felszólalása előtt fejeztük be valóban a felszólalások rendjét. A házbizottságban megállapodás a kérdésben nem született, hogy ugyanott folytatjuk-e a felszólalások rendjét. Én azonban elfogadom e tekintetben tett kifogását, hiszen ma reggel újra szocialista képviselővel kezdődött a felszólalók rendje.
Az új Házszabály nem rögzíti, hogy hogyan kell a felszólalásokat folytatni, ha elnapolásra kerül egy kérdés. A házbizottságban erről megállapodás nem történt. Láthatták, hogy az expó kérdésében a mai napirend tárgyalását Kóródi Mária alelnök asszony kezdte meg, így nem én kezdtem az ülést szocialista párti képviselőnek a szó megadásával. (Nikolits István: Teljesen mindegy!) A kezembe került rend alapján azonban meg kell állapítanom, hogy az új Házszabálynak megfelel a képviselők sorrendje, aszerint - idézem az 50. § (3) bekezdését - "lehetőség szerint egymás után egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő kapjon szót". Eszerint... (Dr. Torgyán József: Tessék befejezni a mondatot! Tessék végigolvasni a paragrafust!) ...mindig másik képviselőcsoportból... (Dr. Torgyán József: Ez a lényege! Tessék végigolvasni!) Igen, ezzel fejeződik be.
A felvetett kérdésre, hallgassák meg a sorrendet: MSZP, MDF, SZDSZ, FKGP, SZDSZ, KDNP, SZDSZ, MDF, SZDSZ. Mindig másik képviselőcsoportból van a felszólaló. Arról a Házszabály nem tartalmaz rendelkezést, hogy mi van akkor, ha a kormánykoalíció részéről csak az egyik pártból van jelentkezés. (Nikolits István: Semmi! Mi volna!?) Így tehát én határozottan megállapítom, hogy az elnöklők, mindketten betartottuk a Házszabályt, mert egy kormánypártinak és egy ellenzékinek adtunk szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Azonban azt meg kell jegyeznem, hogy a Független Kisgazdapárt részéről valóban egy képviselő kapott szót, s tekintve, hogy Torgyán úr azt sérelmezte, hogy nem a Kisgazdapárt folytatta ma reggel az expó vitáját, úgy ahogy a múlt héten abbahagytuk, én kezdeményezem a házbizottság összeülését, tárgyaljuk meg e kérdést és szülessen döntés arra vonatkozóan, hogy valóban azzal a képviselővel folytassuk-e ezek után a felszólalók sorrendjét, amelyik pártnál abbamaradt, vagy pedig marad a korábbi rend, hogy egy kormánypárti, egy ellenzéki.
(13.10)
Ügyrendi kérdésben ügyrendi indítvány előterjesztése esetén bármely képviselőnek joga van öt percben szólni. Megszólalásra kért lehetőséget Nikolits István. Először neki adom meg a szót, mivel frakcióvezető-helyettes.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me