DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház!
Nagyon röviden szeretnék Szalay Gábor higgadt felszólalásával kapcsolatban néhány megjegyzést tenni. Nemcsak azért, mert személyemet érintette, a gombot sokkal hamarabb nyomtam meg.
Én úgy hiszem, itt az ideje, tisztázzuk, miről vitatkozunk, és azt hiszem, az ő felszólalása rendkívül alkalmas arra, hogy ezt a tisztázást két percben megtegyük. Ő említette, olvasható volt a koalíciós megállapodásban is már, hogy az expó itt nem helyesen lett előkészítve, már nem alkalmas a megrendezésre és így tovább.
Kérdezem azonban, hogy a koalíciós megállapodás született-e hamarabb vagy a kormány felállása? Én úgy tudom, a kormány később állt föl.
A kormány később kiküldött egy nem pártatlan vizsgálóbizottságot, hanem kizárólag a kormánypártok képviselőiből - szocialistákból és szabaddemokratákból álló bizottságot - amely megállapította: szó sincs törvénysértésekről, a törvény szerint került előterjesztésre, a végrehajtás olyan ütemben van, hogy a megrendezésnek nincs akadálya.
Ez a kormánypárti bizottság öt arányban úgy szavazott, hogy az expó megrendezhető. (Soós Károly Attila: Öt-egy arányban.) Öt-egy. És ebben a szabaddemokrata főpolgármester-helyettes, Székely Gábor szavazata nem az egy volt.
Ebben a kontextusban tehát világos, hogy amikor a kormány mégis a lemondás mellett döntött, akkor a koalíciós megállapodásnak a koncepciós megállapodási része, és nem a ténnyel igazolt része mellett foglalt állást. Tehát az az állításunk, hogy itt politikai döntés született, mit sem törődve a realitásokkal, pontosan ennek kapcsán világosan tetten érhető.
A másik, amire röviden utalni szeretnék: Szalay Gábor jól számolt, csak elfelejtette elolvasni és meghallgatni a hozzászólásomat. Ugyanis azt mondtam, hogy az elkövetkezendő három évre jutó pénz - mert itt '94-, '95-,'96-ról van szó - egy hónapjára esik. A 4500 igaz.
Tessék ezt az időszak egy hónapjára vetíteni, ahogy a felszólalásom határidőnaplójában van: valóban egy korsó sör, ha a kormányét fogadom el, és fél korsó sör, ha a kormányéból levezethető közpénzeket fogadom el.
Amiről tehát a parlamentnek dönteni kell, nem több és nem kevesebb, mint az, hogy eldönti: három évre ez a pénz mint üzleti befektetés, az országnak - nem Kovács János kisiparosnak - mint befektetés, megéri-e vagy sem. Itt van az alapvető eltérés, hogy a kormány előterjesztése szerint nem ér meg négy évre elosztva az expó 45 milliárdot az ország image-ának és a vállalkozások élénkítésének a szempontjából.
A kormánypárt ellenzékének pedig az a véleménye, hogy ez a befektetés messze-menően nagyobb hozadékú, mint amit most kidobunk az ablakon.
Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me