DR. KERTÉSZ ZOLTÁN

Full text search

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN
DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Többen elmondták már, hogy nehéz újat mondani e vita ilyen késői szakaszában. Most megpróbálok néhány olyan apróságot említeni, amiről eddig még nem esett szó; ilyen többek között az expó fő témája és kabalafigurája, az, hogyan változott ez az idők folyamán.
Kezdetben, amikor még Béccsel együtt szándékoztuk megrendezni a világkiállítást, a címe úgy szólt, hogy "Híd a jövőbe". Erre mondta annak idején Kuncze Gábor, hogy ez a híd a semmibe vezet. 1991-ben a fő mondanivaló a "Kultúrák találkozója" volt. 1992-ben már a fő téma: "Kommunikáció egy jobb világért". Hát ennyit változott maga a fő téma, s maga a kabalafigura: először a sárga pelyhes naposcsibe volt a nyerő, később a fekete puli kutya - lehet, hogy aztán már a fehér ló következett volna esetleg... (Derültség. - Csóti György: Jaj, de szellemes! Fantasztikus!)
Soós Károly Attila államtitkár úr említette már a kiállítások nemzetközi irodájának véleményét így ezt nem kívánom ismételni. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a sevillai expó egy egészen más környezetben, más formában valósult meg. Nemcsak az "A"-kategóriára gondolok, hanem arra, hogy Spanyolország jóval több évvel volt a diktatúra után, valóban jól prosperáló gazdaságuk volt, eredményt tudtak felmutatni; ugyanakkor egy elmaradott térségben rendezték meg ezt az "A"-kate-góriás világkiállítást.
De amilyen bizonytalanság volt a témában és a kabalafigurában, annál inkább bizonytalan volt még a világkiállítás forrása is, hiszen tudjuk, mennyiféle kalkuláció látott napvilágot a remélt forrásokkal kapcsolatban. Többször elhangzott, hogy a világkiállítások történetében még sehol nem rendeztek gazdasági szempontból nyereséges világkiállítást. Volt kalkuláció egy-másfél millió látogatóról, 800 forintos belépőjegyről, majd hallottunk 10-12 millió kalkulált látogatóról. Nem tudjuk, melyik az igazi - talán a kettő között lehet az igazság valahol? Nem tudjuk, melyiket kell komolyan venni.
Barsiné Pataky Etelka vezérszónoklatában elmondta, hogy ez a kérdés megosztja a társadalmat. Bizony, ezt én is így tapasztaltam választókörzetemben - de nem kor vagy foglalkozási ág szerint, hanem az embercsoportoknak azon belül is igen különböző a véleménye. Sopronban például a nyugdíjasok nagy része fél attól, hogy még nagyobb lesz a forgalom, növekedhet a bűnözés, még drágább lesz a piac - hozzá kell tennem, a soproni piac az országban a legdrágább -; de meg kell jegyeznem azt is, volt olyan nyugdíjas, aki egyhavi nyugdíját felajánlotta az expó megrendezésére.
Voltam viszont egy olyan fórumon, amelyről azt mondhatom, hogy ott szakemberek vettek részt, mégpedig a Gazdasági Kamara, az Ipartestület és a Fiatal Vállalkozók Szövetsége, valamint az Iposz és a Kisosz képviselői. Megpróbálom röviden ismertetni az állásfoglalásukat:
"Sajnáljuk, hogy nem állt eddig elegendő információ rendelkezésünkre. A jelenlegi helyzetben úgy látjuk, hogy az expót nem lehet megfelelően megrendezni. Kérjük, hogy a kormány a felszabaduló forrásokból a kis- és a középvállalkozásokat támogassa." Ezzel én magam is egyetértek. Egyértelmű volt a vélemény, hogy Sopronban is csak a kiemelt helyen levő vendéglátósok és kereskedők remélhettek igazán nagy bevételeket, extraprofitot az expótól. Ugyanakkor a városban két elfogadott pályázat már van: a nemzetközi diákjátékokon kívül operafesztivál is megrendezésre kerül 1996-ban Sopronban.
A választókerületemben igen nagy a turistaforgalom, de ez sajnos jelenleg leginkább csak az osztrák bevásárlóturizmusra korlátozódik; sokkal szerencsésebb lenne a minőségi turizmust fejleszteni - ehhez azonban pénzbevételekre, forrásokra lenne szüksége a városnak.
A legfőbb probléma a csodálatos műemlékegyüttes lepusztult állapota. Ezt azért is említem különösképpen, mert hiszen ez a város évek óta nem kap külön forrást ezeknek a rendbehozására; ugyanakkor ez a csodálatos műemlékegyüttes nemzeti kincsünknek egy része is.
Még hozzáteszem azt is, hogy az Idegenforgalmi Fejlesztési Alap a városból közel 200 millió forintot von el, és ebből - különböző áttételi utakon - csak 3 millió forintot juttat vissza a városnak. Ez ügyben levélben fordultam három minisztériumhoz is, de a válasz igen lehangoló volt - majdhogynem azt mondhatom, hogy egyhangú: az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkoztak. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium levelének néhány sorát szeretném röviden idézni: "Az Idegenforgalmi Fejlesztési Alap felhasználásáról a jövőben csak a költségvetés és így az Idegenforgalmi Fejlesztési Alap mértékének, összegének ismeretében tudunk dönteni. A döntésbe az érdekelt vállalkozói szövetségeket és a turizmusban kiemelkedő jelentőségű tájegységek, körzetek képviselőit is bevonjuk." Meg kell mondanom, erre vártunk, és erre várunk a következő négy évben, hogy beleszólhassunk a döntésekbe, a pénzek elköltésébe.
(13.00)
Azt gondolom, hogy Ivanics István képviselőtársam is erre gondolt, amikor ezt említette. Ezekből a pénzekből lehetne igazán fejleszteni a turizmust, rendbe hozni a műemléképületeket és azokat a lakásokat, amelyeket az idős tulajdonosa nem tud megvásárolni, nem tud rendbe hozatni, ezekből a pénzekből lehetne rendbe hozni, esetleg kisebb lakást, komfortosabbat, újabbakat lehetne bérlakásként építeni. Tehát mindhárom minisztérium az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozott. Meg kell kérdeznem, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben szabad-e, rendezhetünk-e expót. Szabad-e a törvényben előírt 30 milliárd forintnál többet az állampolgárok adóforintjaiból felhasználni?
Meg kell mondanom, hogy a közvélemény-kutatási eredmények is valóban eltérőek lehetnek, hisz egyiket már ismertették korábban, most szeretném a Medián október 5-én nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatását röviden ismertetni.
Az első kérdés arra vonatkozik, képes lenne-e Magyarország 1996-ig megfelelően, világszínvonalon felkészülni a világkiállításra. 1991-ben még 55 százalék mondta, hogy képes lenne. Ma, 1994-ben már csak 38 százalék mondja, hogy képes lenne.
Következő kérdés volt: ha Budapesten 1996-ban világkiállítás lenne, örülne-e neki. 1991-ben még 63 százalék mondta, hogy örülne. 1994-ben már csak 41 százalék.
Ha népszavazást tartanának - a kérdés az volt -, elmenne-e vagy nem menne el szavazni. Ötvenhét százalék mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni. S akik biztosan elmennének, azok közül 61 százalék mondta azt, hogy mellette szavazna, 34 százalék, hogy ellene szavazna és 5 százalék azt, hogy nem tudja, a közömbösöket nem kívántam ismertetni.
Természetesen a jelenleg is folyamatban lévő népszavazási kezdeményezést tiszteletben tartjuk, de bízunk az állampolgárok bölcsességében. Ezzel kapcsolatban is van egy érdekes korábbi újságcikk, nevezetesen a Pest Megyei Hírlap 1991. október 12-ei számában az áll: "a kormány feleslegesnek tartana egy népszavazást". Tudjuk, azóta sok idő eltelt, azóta volt már egy parlamenti választás is, amely után az akkori kormányzó pártok ellenzékbe kerültek.
A BIE 1994. júniusában úgy nyilatkozott, hogy semminemű anyagi és jogi következménye nem lenne az expó esetleges lefújásának. Magyarország később újra pályázhat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tudjuk, hogy ebben a kérdésben nagyon nehéz jó döntést hozni. Itt csak rossz, és még rosszabb döntést lehet hozni. Azt javaslom, hogy a kisebbik rosszat válasszuk és mondjuk le az expót. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me