BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! A vitát hallgatva sikerült megállnom Veér Miklósnál, Szalay Gábornál, Ungár Kláránál is, hogy ne szóljak hozzá. De tovább nem tudtam megállni, amikor mint Székesfehérvár polgármestere és mint építőmérnök, azt hallottam, hogy az infrastruktúra - az utak és hidak készültségi fokából következtetve - most már olyan helyzetbe került, hogy nem kell ostyába csomagolni ezeknek a fejlesztéseknek a szükségességét, és nem kell a világkiállítás mint indok.
A magyar úthálózat- és infrastruktúra-fejlesztés sokkal komplexebb és sokkal fontosabb feladat, mint hogy csak világkiállítással ez indokolható lenne. Ez teljesen így van. Ugyanakkor feltétlenül fontos megemlíteni, hogy a magyar nagyvárosok többsége, a megyei jogú városok többsége - húsz 50 ezernél nagyobb lélekszámú város tagja ennek az egyesületnek, ennek a szövetségnek, ennek a közösségnek - igaz, hogy nem kezdettől fogva, de jelenleg a világkiállítás megrendezése mellett foglalt állást. Ezeknek a városoknak nagy részében szabaddemokrata polgármester, illetve képviselő-testület van. Van olyan város, ahol több expóbizottság is alakult.
Én mint Székesfehérvár polgármestere elmondhatom, hogy kezdettől fogva a világkiállítás megrendezése mellett voltunk, élveztük Baráth Etele képviselőtársamnak építésztervezői támogatását is, és most is azon a véleményen vagyunk - az ott lévő szocialista és szabaddemokrata képviselőkkel együtt -, hogy a világkiállításnak ebben a stádiumában a visszalépés kedvezőtlenebb hatású, mint a megrendezés mellett való döntés.
Szeretném azt is elmondani, hogy az infrastruktúra nem csak utakból és hidakból áll, hanem van egyfajta szellemi infrastruktúra is. A kormányprogramban pedig kiemelt szerepet kapott a turizmusnak a fejlesztése mint olyan ágazatnak a fejlesztése, aminél jelentős gazdasági bevételekre lehet számítani. A polgármesterek véleménye a 20 nagyváros esetében pedig, megegyezően, "igen" volt. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me