CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke:

Full text search

CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke:
CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszterelnök úr és az európai közösségi ügyek bizottságának előadója, Szalay Gábor képviselőtársam elmondták azokat az érveket, tapasztalatokat, azt az érvrendszert, amely a csatlakozási kérelem mielőbbi, mostani beadását indokolta. Így a külügyi bizottság álláspontját ismertetve könnyű dolgom van, ezeket nem kell megismételnem.
A külügyi bizottság két ülésen foglalkozott az Európai Unióhoz történő csatlakozási kérelem beadásával. Meghallgatta a Kormány képviselőit, a Külügyminisztérium és a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának képviselőit, és úgy döntött, hogy elfogadja ezt az érvrendszert, megállapítva azt, hogy a csatlakozási kérelem beadásának időpontja most a legalkalmasabb, mint ahogy elhangzott a korábbi előadóktól, a zavaró körülményeket egyáltalán nem lehet ebben az időszakban felfedezni, ezzel szemben fogadókészség van és a legkedvezőbb időpont a beadásra.
(9.50)
El kell mondanom, hogy a két bizottsági ülésen két ellenzéki párt részéről két észrevétel merült fel. Az egyik az volt, hogy esetleg a választások után kellene beadni ezt a kérelmet. A másik pedig az volt, hogy a Kormány nem tartott vagy nem kért előzetes konzultációt az ügyben.
A bizottság a meghallgatások és az elhangzott vélemények után túlnyomó többséggel, gyakorlatilag egyhangúlag – ezt is lehet mondani – végül elfogadta azt az álláspontot, hogy a Kormány körültekintően járt el akkor, amikor először az Európai Unió 12 tagállamával folytatott előzetes tárgyalásokat a fogadókészség megállapítására. S miután a pozitív álláspont kialakult valamennyi tagország részéről irányunkban, akkor terjesztette a tisztelt Ház elé a javaslatát, ezt megelőzően természetesen a bizottságokhoz, így a külügyi bizottsághoz is.
Ilyen értelemben a külügyi bizottság tegnapi ülésén egyhangúlag támogatta a kérelem beadására vonatkozó előterjesztést, és azt kéri a tisztelt Háztól, hogy ma a szavazás során, délután, ha lehet, egyhangúlag fogadja el a csatlakozási kérelem beadását. S a korábbi vitákat, amelyek az időpontot illetően elhangzottak, tekintse úgy, hogy lezárt vita, mert a vitákban elhangzott érvek egyértelműen a csatlakozási kérelem mostani beadása mellett szóltak. Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me