SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. (MDF)

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. (MDF)
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tellér képviselőtársam tegnap egy határozati javaslatot terjesztett a Parlament elé, melyet a Parlament magáévá tett, elfogadott, mely szerint a Kormányt kötelezze a Parlament foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozására és Parlament elé való beterjesztésére. Ennek a koncepciónak a kidolgozása köztudomásúan önmagában nem végezhető el – csupán akkor, ha ehhez a költségvetés elfogadásával, a beterjesztett gazdasági törvénytervezetek végrehajtásával megteremtjük a pénzügyi alapot.
Nem lehet a gazdaságpolitikából kiragadottan pénzügypolitikát, foglalkoztatáspolitikát csinálni, tehát amikor mi ezt a politikát, ezt a foglalkoztatáspolitikai koncepciót meg akarjuk önöknek csinálni és elő akarjuk terjeszteni, akkor azt kell kérnünk a tisztelt Háztól, hogy minél hamarabb fogadja el azokat a gazdasági törvénytervezeteket, amelyeket a '93. év gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében beterjesztettünk a Parlament elé. Ez az egyik.
A másik: az együttműködés kérdése. A Munkaügyi Minisztérium az elmúlt két-három hétben több kísérletet tett arra, hogy valamiképpen egy ország sok gazdasági betegsége közül talán a legsúlyosabbat, a munkanélküliséget megpróbáljuk kezelni. Valamenynyi parlamenti frakcióhoz eljuttattuk meghívásunkat egy együttműködés reményében. Nagyon sajnálom, hogy mind az SZDSZ, mind a FIDESZ elutasította egy közös munkának az elvégzését. Elutasította a Kormánynak azt az indítványát, hogy közösen próbáljunk valamiképpen ez ellen a nagyon lényeges, nagyon veszélyes gazdasági probléma ellen fellépni.
Itt köszönöm meg e helyről az MSZMP-nek a pozitív… (Zaj.) bocsánat, (Derültség, közbeszólások az MSZP soraiból.) itt köszönöm meg az MSZP-nek a pozitív hozzáállását, és remélem, hogy számíthatunk továbbra is a támogatásukra. (Dr. Orbán Viktor: Végre helyreáll a rend! – Zaj.) Negyven évet nem lehet eltörölni, uraim!
Én azt hiszem, amikor arról van szó, hogy egy szükséghelyzet áll elő egy országban, márpedig a jelenlegi foglalkoztatáspolitikai helyzetet értékelhetjük szükséghelyzetnek, gazdasági-munkaügyi szükséghelyzetnek, akkor félre kéne tenni az egyéni pártszempontokat, és valamennyi pártnak, politikai mozgalomnak össze kéne fogni, hogy az országot ebből a nagyon veszedelmes és jövőnk számára nem sok jót ígérő szituációból kimozdítsuk.
(10.20)
Arra gondolok, hogy nemcsak a parlamenti pártoknak, hanem valamennyi magyar gazdasági szervezetnek, kutatóintézetnek, ilyennel foglalkozó elméleti és gyakorlati tudósnak össze kéne fogni, és várjuk a támogatásukat, segítségüket arra, hogy ebből a lehetetlen és egyre nehezebbé váló helyzetből valamiképpen kimozduljunk. De elsősorban azt várjuk, hogy a Parlament itt jelen lévő pártjai, azoknak a szakértői, szakértő gárdája fogjanak össze. Mi biztosítjuk hozzá a munkafeltételeket, az adatokat, biztosítjuk hozzá valamennyi ehhez szükséges tevékenységet, háttér-információt, fogjunk össze és próbáljuk megoldani ezt a lehetetlen foglalkoztatási helyzetet.
Amennyiben ezt nem tudjuk, akkor Magyarország hosszú évekre nem tud integrálódni abba a szociális piacgazdaságba, ami Európa nyugati felén már létrejött, és amelyhez való integrálódást mi alapvető gazdasági és politikai célnak tekintjük.
Én nagyon bízom abban, hogy a Tellér Gyula képviselőtársam által előterjesztett indítvány egy közös együttműködés kezdete lehet, egy szakmai, egy tudományos, majdnem azt mondanám, hogy napipolitika-mentes együttműködésért, amelyhez várom az önök segítségét az ország előmozdulása és jobb kilátásai érdekében.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me