Boross László: Débâcle • Czernin külpolitikája

Full text search

Boross László: Débâcle
Czernin külpolitikája
Czernin külügyminisztersége hasonlított Aehrenthaléhoz. Mind a két férfiú olyankor lépte át a ballplatzi palota küszöbét, mikor fohászkodtak, szükségét érezték szerte az egész világon, hogy erős ember rendelkezzék a Ballplatzról. És mind a ketten, úgy Aehrental mint Czernin csak úgy buzogtak a vágytól, – csak úgy buzogni látszottak a tetterőtől, hogy Ausztria-Magyarország külpolitikáját modernizálják és önállósítsák. Evégett Aehrenthal annektálta Bosznia-Hercegovinát, – Czernin pedig kihirdette az annexiómentes békeprogramját.
 
Aehrenthal az annexiós válságban nem tudta megállani helyét a rémek között, melyeket pökhendien felidézett és kénytelen volt Németország védő karja alá futni. Czernin is belezavarodott a sok önállóskodásba, mellyel tetszelgett, de melyet komolyra fordítani nem mert és végre, nehogy a németek tovább gyanakodjanak rá, – kiállt a gátra és elkezdett pörölni mindazokkal, akikkel kacérkodásban gyanították. Ez szorosabban odaláncolta őt a német politika marsrutájához, mint tehette akármi más. Tekintve, hogy Kühlmann dr., a német külügyi államtitkár valamivel koncepciózusabb ember mint Czernin, nem is vesztettünk sokat a Czernin önállóságával. Tekintve, hogy Czernin ezek után távozott a Ballplatzról, még kevesebbet vesztettünk vele. Csak az a kérdés, hogy volt-e még olyan sok veszteni valónk Czernin napjának leáldozásakor, hogy becézve azt, ami megmaradt vigasztalódhassunk azon ami elment, – és hogy nem ment volna el sok azokkal a reménységekkel, melyeket általában a Czernin attitűdjeihez fűztek? Nagyon fatálisnak látszik legalább, hogy Czernin éppen úgy járt, mint Aehrenthal és hogy tulajdonképpen Berchtold ugyanúgy járt.
Aehrenthal és Czernin egy vágású emberek voltak. Mind a kettőnek érzéke volt az aktualitások iránt, – mind a kettő szeretett és tudott fürödni a népszerűség melegen csobogó vizében. Ezért is érezték meg mind a ketten, hogy a közvélemény tőlük önállóságot és modernséget várt – ezért is feleltek önállóskodással és modern közhelyekkel. Az önállóskodás, megszerzi előlegbe az önállóságért kijáró dicsőséget, – de az önállást éppen nem könnyíti meg. A modern közhelyek rendesen azokat az új gondolatokat reprezentálják, melyekhez már semmi kétség se fér, melyek valóra váltásának elérkezett már az ideje, – ha ezeket a közhelyeket csak elmondja valaki, mint ahogy elmondta Czernin, akkor nem tesz többet annál, mint amit sok millió ember tesz. Czernin csak blamálta az ő társadalmi köreit azzal a nagy hűhóval, melyet ő a leszerelés programja körül csapott, anélkül, hogy szükségesnek tartotta volna valamit tenni is a leszerelésért. Mert nem kelti-e azt a benyomást ez a hűhó, hogy a Czernin társadalmi köreiben még sohase hallottak a leszerelésről és Czerninnek kellett az első szót kiejtenie? Még azok a magyar és porosz junkerek is, akik hűvösen fogadták Czernin fejtegetéseit a leszerelésről, – látszólag jobban ismerték ezt az eszmekört mint maga Czernin. Mások megkísérelték, hogy Czernint a kimondott és megtapsolt szavainál fogva valamilyen tettrekész ambícióba beleugrassák, – de Czernin maga se érzett magában elég erőt a tettekhez és konokul tehetetlen volt. Hasonló vesszőparipája, mint Czerninnek a leszerelés, volt Aehrenthalnak, a másik tehetetlen lovasnak, a világforgalom és a mi belekapcsolásunk ebbe a Szandzsák-vasúttal. És sok hű-hó semmiért volt a hű-hó a Szandzsák-vasútért is, illetőleg a rövid összekötővonalért Uvac és Mitrovica között, mely még ma sincs meg.
Aehrenthal a közgazdaság köréből szerette venni vesszőparipáit, mely már akkor is a modern közérdeklődés homlokterében állt. Czernin a világháború negyedik esztendejében, mikor a béke után való sóvárgás a háttérbe szorított minden egyebet, – a pacifizmus körét választotta ki magának. Hogy Aehrenthal a közgazdasághoz nem ért semmit, ezt legfrappánsabban a vámháború Szerbiával bizonyította be. Czernin a békét hordozta mindig az ajakán. Még többet beszélt az igazságos békéről mint valamikor Bethman-Hollweg. Utolsó nyilvános külügyminiszteri beszédében – április 2-án – kifejtette a bécsvárosi magisztrátus előtt, hogy kik a háború meghosszabbítói. Háromféle speciest jelölt meg. Elfelejtett azonban rámutatni egy negyedikre is: azokra, kik mérvadó helyről folyton a békével biztatnak, és míg a közönség bizakodik és vár, – ők nem tesznek semmit se azért, hogy korábban béke lehessen. Ebbe a negyedik speciesbe tartozott maga Czernin is. A legillusztrálóbb bizonyíték az ő budapesti bankett-beszéde. Mindenről beszélt ő ezzel az alkalommal, csak arról nem, ami a béke szempontjából éppen aktuális volt, ugyanis Elszász-Lotharingiáról, melyet Kühlmann akkoriban a béke egyetlen akadályának mondott. Ugyan miért nem mondta Czernin, hogy vigyük ezt a kérdést a nemzetközi döntőbíróságok elé, melynek mindnyájan hívei vagyunk? Nem mondta, egyáltalán semmi érdemlegest nem mondott és a Temps ekkor felvetette a kérdést, hogy nem kell-e kételkedni már Ausztria-Magyarország önállóságában, illetőleg illetékességében arra vonatkozólag, hogy a maga nevében maga beszélhet? Mégis, még legutóbb is, némi vizeket kavart fel a Czernin békefelhívása Wilsonhoz. És mi volt ebben? Érdemileg semmiben sem tért el a Hertling kiszólásától, mely egyetértést fejezett ki Wilsonnal a tengerek szabadságát illetőleg, és egyben azt tanácsolta Wilsonnak, hogy forduljon ebben az ügyben angol szövetségeséhez az angol tengeri záróerődök kiadása végett. Csak annyit lehet a Czernin érdeméül regisztrálni, hogy ő tartózkodott az efféle szellemeskedésektől, mikor Wilsonhoz e szavait intézte, – pedig ő általában szellemesebb causeurnak mutatkozott mint Hertling.
Az a béke, melyért Czernin igazán tett valamit, sőt sokat, még pedig konzekvensen a hivatalba lépése óta, – ez az orosz különbéke volt. A nyugati inviteket tudomásul se vette akár Lord Cecil, akár Balfour ajkairól, akár az Evening Post hasábjairól, illetőleg Wilson környezetéből hangzottak el ezek. Inkább úgy tett, mintha csak azért akarná előbb a különbékét Oroszországgal, hogy aztán Ausztria-Magyarországnak szabad keze legyen. De már az orosz különbékét is máshogy akarná, mint a németek, és ezen a vonalon nagyszerű koncepciója volna, – csak hagyják őt cselekedni. Végre aztán elkövetkezett a bresztlitovszki béke. Milyen volt? Mindenki tudja már, hogy ez nem Czerninnek –, hanem a német politikának volt impozáns diadala. Látszólag Czernin állt előtérben – az ukrán radával vezetett külön tárgyalásai által.
Cenzúrázva
Nem, semmi esetre se volt Czernin olyan jelentékeny államférfi, akinek a csúfos bukása pesszimizmusra jogosítana fel minket. Még olyan államférfi sem volt ő mint Aehrenthal. És csak az jogosít fel minket pesszimizmusra, hogy jelentékeny ember – a Ballplatzon nem tudja lábát megvetni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me