Lengyel Menyhért: Sándor Imre: Boldogság

Full text search

Lengyel Menyhért: Sándor Imre: Boldogság
(Novellák, Pallas kiadása)
Nálunk majdnem minden író a novellán kezdte (csak most kezd érni a regény vetése, most jönnek majd a kitartó erős legények, akik mindjárt nagy lélegzetet vesznek s egész zenekarral dolgoznak), – s ez a formás sárga kötet is, mely egy új írót mutat be, novellák gyűjteménye… Ha nem tudnék az íróról semmit, akkor is feltűnne, hogy milyen érettség van benne s az állandó hevületet, mely úgy tüzeli az ifjú költők fantáziáját, mint a kazánfűtő a mozdonyt, mennyire formába tudja szorítani s mily ökonomikusan használja a novella témái számára. Mert mint minden fiatal ember, elsősorban témákat tud, kigondol egy helyzetet, egy alakot, – történetet s azt formálja, avval játszik, – a nagy belső tűz, – a megindulás, a valódi életérzés még nem jelentkezik elementáris erejében, – csak az lep meg, hogy némely titkos dolgokról mily jól van értesülve, mily tisztán jegyez fel tüneteket, melyekről csak élményeken keresztül lehet tudomást venni. Különben a könyv nem foglalkoztatna túlságosan. Korrekt bemutatkozás, kitűnő készültség.
De az új íróban biztosan több van. Véletlenül ismerem egy kis darabját – kéziratban. Címe: “Játék a tűzzel”. Előbb vagy utóbb majd előadják s akkor fog róla igazában kiderülni, hogy milyen eredetiség, jó emberlátás s imponáló önállóság van benne.
Ebben a meg nem jelent s elő nem adott színdarabban melyről – nem tehetek róla, sokkal szívesebben beszélek, mint a megjelent novellás kötetről, olyan póztalanul s kitűnő ösztönnel követi a sokrétű egyéni tulajdonságok s a felette változatos élet cikk-cakkos útjait, s olyan magáról megfeledkezett őszinteséggel ír, s ha nem is fogalmazásban, de módszerében annyira új és érdekes, hogy nagy jövőt tudnék neki jósolni – ha megmarad a maga útján, s nem pártol át a kényelmes és tetszetős sablonhoz. Erre van némi hajlama, s ez a novellás kötetből derül ki, melyben egészen jó dolgok mellett ügyes, jól megírt újság-elbeszéléseket találunk.
Egészen jó dolgok – mondja az ember, a könyv olvasása közben, míg rá nem akad arra az elbeszélésre, mely végképp a Sándor Imre javára billenti a néha ingadozó mérleget. “Az intéző” című novellára gondolok, mely maradandó nyomot hagy az emlékezetben. Itt nem a témával foglalkozik, hanem egy ember alakjával, benső történetével, asszonyához való viszonyával, s ezt kevés szóval oly plasztikusan érezteti s a jó író olyan tárgyilagosságával állítja elénk, hogy nem lehet semmi kétségünk többé: nagyon tehetséges és sokat várhatunk tőle.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me