Székely Bertalan rajzai, vázlatai

Full text search

Székely Bertalan rajzai, vázlatai
Lándor Tivadar egy egész termet betöltő Székely Bertalan-képen felül ugyane mesternek mintegy háromezer rajzát ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak. E nagyszabású grafikai gyűjtemény kis töredéke – mintegy száz lap – néhány héten át látható a múzeum első emeletén.
A rajzok, kevés kivétellel, valamely tervbe vett freskónak vagy festménynek részben első fogalmazásai, részben pedig már a tervezgetés első stádiumán túl levő tanulmányok. Próbálkozások, egy mozdulat, redővetés, szituáció gyors megrögzítései, műhelydarabok.
Ha végigjárjuk a termet és a vázlatokhoz hozzáképzeljük a velük összefüggő, ki nem állított lapok tengernyi sokaságát, valósággal lenyűgöz bennünket a néhai nagy mester példátlan erőkifejtésének tudata.
Látunk mennyezetképterveket, ahol a lengő figurák helyén még csak gomolygó színfoltok virítanak. Ugyanez a terv megismétlődik néhányszor más és más uralkodó színfolttal. Vagy bizonyos ritmus kígyózik át az egymásba fonódó testek hosszú során. Ugyanez eleven fríz más ritmus szerint hömpölyög tova a szomszédos vázlatokon. És így tovább.
A gyűjtemény legmegkapóbb darabja a Forrás című kompozíció hatodik terve (91. szám). Nyúlánk asszonyi test tölti be a lapot. A karcsú törzsből szűzi fehér virágszirom módjára ívelnek ki a hosszú keskeny végtagok. A gyengéden modellált fej, a sötét alapból kiemelkedő test valósággal foszforeszkál. A 49. számmal jelzett Venus Anadyomene néhány éles vonallal felkarcolt mestermű. Régi görög vázákon találkozunk ily pozitív és egyben álomszerű alakokkal. Mintha más kéz munkái lennének a történelmi freskók mellettük levő vázlatai. A vaskos, szögletes figurák semmi rokonságot sem mutatnak az ihletett órák e páratlanul értékes szülöttjeivel.
*

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me