A MAI ÜLÉS [nov. 29.]

Full text search

A MAI ÜLÉS
[nov. 29.]
Az ülés elején elsiratták a derék Wahrmann Mórt, aki végre is szépen, mert könnyen halt meg. Még az utolsó szava is szombaton a folyosón egy tréfa volt, mikor a KrajtsikKobek-párt dolgai felett sopánkodának.
Az Atzél-féle mozgalmaktól nem féltelek benneteket. Sokkal nagyobb baj az a pártra, gyerekek, hogy Wekerle egy rossz szakácsot fogadott, aki hajdanában nálam szolgált.
A nekrológok után Szalay Imre állott fel az indemnity ellen. Természetesen a műbor benne volt a beszédjében. A műbor az örök seb. Kipusztultak már mellőle az összes harcosok, Zalay István, majd Andrássy Manó gróf, most már Vadnai Károly is lóg. Ő egyedül tartja még a zászlót.
A folyosó zajos, harcias képet mutat. A Niebelungok harca se volt különb, mint ahogy itt gomolyog a két szabadelvű tábor. Három-négy ortodox mameluk veté rá magát egy-egy nekrológra, hogy kapacitálja, lekérlelje, megszelídítse.
Ugyan mit okoskodtok? Ne bolondozzatok, gyerekek. Hallatlan ez, éppen most, mikor ilyen kedvünkre való kormányunk van!
Minden forr, hullámzik és sistereg; mindenki véd valamit. A KrajtsikKobek-párt Wekerlét védi, a Wekerle-párt ellen. Némelyek a Tiszáékat védik Krajtsik és Kobek ellen s hogy tarkább legyen a kép, még Szilágyit is védik egyesek a közvélemény ellen.
Csak a jó öreg Ucsu ül csendesen a kaotikus zűrzavarban. Ő nyugodt. A kisebbség kimegy a klubból. Ő azoknál lesz, akik a klubban maradnak. Hiszen csak marad ott valaki azokban a szép szobákban.
Bent a teremben Eötvös szónokol. Ekkor érkezik a hír s villámgyorsan terjed:
Krajtsik átpártolt!
Krajtsik újra a mienk!
S elkezdenek az egész vonalon örülni Krajtsiknak, mintha aranyból volna. Krajtsik mosolyog, érzi, hogy becses. »Hiszen csak meg akartalak ijeszteni.« De tromfért tromf. Új hír kelt rémületet.
Tízzel megint megszaporodnak a függetlenek!
Nincs semmi jövőjük mondják vigasztalásul a tapasztaltabb, vénebb honatyák. Nincs köztül egyetlen zsidó se. Nagyon rossz jel. Borzasztó rossz jel. A zsidó megérzi a boldogulás útját.
S míg így keveredik, zavarog a folyosó, addig különös dolgok történnek a teremben is, a galopinnek jelentik a nyüzsgő folyosónak:
Eötvös felmondta Apponyinak a fegyverbarátságot!
Lehetséges-e?
Jézus Mária! Mit mond ehhez Polónyi?
A folyosó egy perc alatt eltűnik, mindenki a terembe siet. Eötvös éppen most végzi szavait, élénk éljenzés, taps porzik fel utánuk.
Öt perc szünet! kiáltják harsányan.
Apponyiék búsan dünnyögik magukban:
Egy szövetséges elveszett!
Öt perc után pikáns jelenet következett. Apponyi Eötvös ellen szólalt fel s egy kis oldaldöféssel állt bosszút, annak a nézetének adván kifejezést, hogy a nemzeti jogok védelmében bizony vele lesz a szélsőbal, elhagyva Eötvös Károlyt, ha az nem lenne vele.
De Eötvöst sem a gólya költötte nem állja a csiklandozást. Felpattant még egyszer, s most finom gúnnyal, nagyon erősen csipkelődött Apponyival. Itt-ott egy vércsepp is kibuggyant a tövisszúrások alatt.
A jobboldal élvezett, folytonos derültségben hallgatván a kedélyes csetepatét, melyet megtetézett Thaly Kálmán, ki meg Eötvös ellen lőtt ki (alkalmasint akaratlanul) egy röpke nyilat.
S így lett, hogy a kormány és a szabadelvű párt csak mint néző szerepelt a mai csatában ha csak a Hegedüs szép, tartalmas zárbeszédjét nem vesszük, amibe Vajay (az új felbukkanó csillag) egypár szemináriumi magot szórt bele közbeszólások alakjában, s mely után végre megszavaztatott az indemnity, felállván az egész kormánypárt, a KobekKrajtsik árnyalattal együtt. Mert szép úrias dolog az, hogy Wekerlének két pártja legyen (a hajdani jámbor miniszterelnökök a primitív mamelukkorban eggyel is beérték). A mai ülésen Szapáry Gyula is megjelent s a Tisza Lajos helyét foglalta el.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me