A T. HÁZBÓL [ápr. 29.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [ápr. 29.]
Kezdjük már egyetlenegyszer szellemesen: az időjáráson.
Lucskos, pocsétás idő van; a honatyák nadrágja fel van gyűrve. Csak Széll Kálmán ereszti le lomposan, mert ő a száraz napokon szokta fölhajtani.
A ruhatár megtelik esernyőkkel, melyek úgy feketednek ott, mint valami denevértábor.
A folyosókon, a büfében mindenütt aggodalmas arcokat lát az ember, s föl-fölhangzik különböző alakban a zokszó a fertelmes idő ellen:
– Hogy menjek én le most a kerületbe? Hogy járjak én most faluról falura, nyakig érő sárban? Minden jó gondolatom kicsírázik.
– Bizony rossz mulatság – feleli Ferenczy Miklós –, de ha a mezei munkák beállnak, még rosszabb. Én egyszer két hétig szónokoltam mindig sötétben: hajnal-szürkületkor, míg a nép szét nem széledt a mezőre és esti szürkületkor, mikor már haza szállingózott.
Egy másik csoportban az Orbán Balázs korteskedési szokásait dicsérik, aki három évig jár egyszerű székely posztóban idefent a fényes városban, hanem a választásokra, mikor a falvakba rándul, beleöltözik a virágos selyem atillájába, nyakába kanyarítja a színes aranyos mentét is.
»Hát ez mire való?« – kérdezi tőle egy mameluk egyszer.
»Hiszen te is felveszed a mentét, ha a királyhoz mégysz – felelé Orbán Balázs –, nekem is úgy illik, ha a másik szuverént, a felséges népet látogatom.«
A balfolyosó egyik kis csücskében meglapulva, Tisza Kálmán suttog Csernátonnyal.
Akik arra mennek, tiszteletteljesen, hangtalanul lépegetnek el a pokrócon, nehogy csacsogással megzavarják a két politikust, akik most az országot igazgatják itt.
Pedig meglehet, hogy csak csevegnek, s hogy Tisza megjővén birtokairól, a hetényi kalandját beszéli, ahol kocsija az »Egyetértés« mai híre szerint annyira megfeneklett a hínárban, hogy őt magát is egy paraszt kapta föl s vitte ki a szörnyű sárból a partra, a kocsiját pedig vontatóökrök szabadították aztán meg.
Ha csakugyan megtörtént, ügyes dolog. Mert most már bízvást megírhatja a »Nemzet«, hogy Tiszát tenyerén hordja a nép, és bízvást megírhatják az ellenzéki lapok: hogy Tisza kormányzása alatt sokat szerepelnek az ökrök.
Hanem nagyobb dolog ennél a Csanády Sándor esete.
Ugyan mi történt vele? Talán tudomásul vette a miniszterelnök valami válaszát? Nem. Csanády Sándorral az történt, hogy Nadányi Miklós kihítta duellumra, amiért Csanády a nevezett képviselő kerületében olyan kifejezéseket használt némely dolgokra, aminőket Nadányi nem akar eltűrni:
– Hát én csak úgy beszéltem, mint a Házban szoktam – felelte Csanády ártatlanul.
– Hiszen éppen ez a baj, Sándor bácsi – mondá nagy őszintén az egyik szekundáns.
*
Mindezekből a dolgokból látható, hogy ma nem volt a Házban belső élet, hanem csak külső.
Göndöcsnek ugyan sikerült, hogy ma is tele volt a beszéde »derültséggel«, csakhogy ma nem az ő rovására nevettek, de a Herman Ottóéra. Az ipartörvényjavaslat paragrafusai gyorsan leperegtek. Mindössze egy kis vita volt a zajos tivornyák meggátlásáról az istentiszteletek alatt, de ez is békésen ért véget, s magában a tanácskozóteremben is megindult az élénkebb, könnyebb diskurálgatás; csak a megrögzött módosítványozók éldegéltek a csontokon.
A nap hőse Zichy Jenő volt.
Már reggel az utcán feltűntek mindenkinek a piros plakátok: »Puttonyba az ipargróffal«. A folyosón is felkapták ezt a tréfás jelszót, mely még a pozsonyi diétákból maradt ránk mint kádencia a Pozsonyra. Az egyik jelölt ti. Pozsonyba, a másik puttonyba megy…
Sokan a nászutazásról megérkezett Hentallerrel pajkoskodtak.
– Én nem is tudtam – pirongatta Helfy –, mi dolog az, hogy be sem jelented előlegesen a pártnak, hogy megházasodol, s hogy kit veszel el.
– Nem bolond – dörmögte zuhatagos hangján az öreg Prileszky –, amilyen párt ti vagytok, bizony még ellenjelöltet állítottatok volna ellenébe!
———————————————————
Idáig érve e karcolat megírásánál, szégyenkezve veszem észre, hogy csupán triccs-traccsot írtam: csupa pletykát, léhaságot.
Kedvem volna a papírkosárba dobni.
De hát elvégre is, mit szégyenkezzem?… Miért legyek erővel komolyabb magánál a t. Háznál?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me