56. sz., március 8. SZEGED 1880. MÁRCIUS 8-ÁN

Full text search

56. sz., március 8.
SZEGED 1880. MÁRCIUS 8-ÁN
Megtörtént! Két heti vita után, melyben a bölcs honatyák agyonbeszélték egymást: tartva ékesnél-ékesebb szónoklatokat a téma fölött: bizalmat vagy bizalmatlanságot érdemel-e Tisza Kálmán és kormánya, megejtetett végre a szavazás és az urnából főnix madárként került ki a rehabilitált miniszterelnök, kiben kész-köteles mamelukjai – ők tudják miért – vakon megbíznak, s ki az eredmény kihirdetése után, hahogy a »szerénysége« nem tiltja vala a szavazás alatt, a Házban való jelenlétét, büszkén tekinthetett volna szét a tisztelt ház azon részén, ahol a megvert ellenfél sorai foglalnak helyet, búnak eresztve fejüket az esemény megtudása után, mondván: »íme, ez az én művem!«
És lőn nagy riadalom a fejbólintó Bálintok közt, fölharsant az éljen, kipirultak az arcok a diadalmámorban és megvolt mentve – a haza? – nem! – Tisza Kálmán és kormánya! – Óh, nem volt az olyan csekély munka, mint amilyennek első tekintetre látszik: komoly, tréfás és komolyan tréfás jelenetek egész sora játszotta le magát a diadal kivívásáig a Sándor utcai palotában: az ellenfél ostroma heves és kitartó volt, mindkét ellenzék legjobb szónokait küldte a sorompókba, – mind hasztalan! A mameluk-sereg ki nem fáradt a védelemben, s valóban jobb ügyhöz méltó buzgalommal sietett megmenteni a zászlót, mely már-már aláhanyatlott vezére kezében: a jogfölfüggesztés és erőszak zászlóját.
Meg is mentették azt, Tisza Kálmán meg lehet elégedve az ő teremtményeinek hűséges ragaszkodásával, s meg is van elégedve. Kegyesen hunyorgat szemeivel alázatosan fejet hajtó, engedelmes hívei felé, s a most nyert győzelemre gondolva, eszébe jut a két csibe meséje, melyek egy prédán összeveszve mentek egymásra, észre sem véve azt, hogy a civódásuk alatt lecsapott közéjük az ölyv és elragadta prédájukat. – S ha Tisza Kálmánnak, e mese gondolatánál gúnyos mosoly ül ajkára – igaza van, mert hiszen ismétlődött most a mese az országházban, hol két ellenzéki párt, ahelyett, hogy a közös veszedelem kibékítené őket, egymás ellen tör, biztosítva azáltal a sikert annak a kormánynak, melyet az ország józan többsége elítél, melyet ők is kárhozatosnak, a nemzetre romlást, pusztulást hozónak vallanak.
Így – ilyen meddő vitában eltöltött két hét után – végre is diadalmaskodik a kormánypárt, egyenként legyőzi az ellenfeleket, kiknek erején, ha egyesülnének, hatalma megtörne. A bizalom megszavaztatik a kormánynak, s vele együtt el lesz fogadva az 1880-ik évi költségvetés is általánosságban.
És ez történik két heti huzavona után: ennyit csak az általános vita vett igénybe, miből egy kis matematikai ismerettel kiszámíthatjuk, hogy a különböző ünnepi szünnapokat is beleértve – az 1880-ik évi költségvetés részleteiben körülbelül 1882 tavaszán meg lesz szavazva. Mert hiszen ennek a sok dikciónak úgyis csak az a vége, hogy a kormány a két egymásra törő párt vitatkozásai közt megszavaztatja az ő egységes pártja által mindazt, amit akar.
És ez a végtelenbe nyúló harc, ott az országház küzdterén, most mindég és mindég csak a mi rovásunkra megy. A bölcs urak kifárasztják, agyonbeszélik egymást – hasztalanul – rőfös dikciókkal, nap nap után telik e meddő harcban, melynek végkimenete az ellenzéki pártok egymás elleni viselkedése következtében, úgyis előre és biztosan megmondható: s az alatt beállanak a húsvéti szünnapok, még mindig függőben hagyva az 1880-ik évi költségvetés részletes tételeit, de függőben tartva ezekkel együtt a szegedi javaslatokat is.
Ily módon aztán elhúzódik a költségvetési részletes tárgyalás akár pünkösdig, vagy azon túl is és Szeged sorsa még mindig nem lesz eldöntve. Mit bánja a kormány! – Ő most újabb terminust kér április végéig, s ha a vita akkor sem lesz befejezve, kér ismét meghosszabbítást, s ha kér, tudja, hogy megkapja.
Mi meg, itt Szegeden olvashatjuk a hírlapokból az ékes beszédeket, a szónoklat remekeit, s keblünk örömtől dagadhat a gondolatnál, hogy nemzetünknek ily híres szónokai vannak, kik tündökölnek a parlamenti vitákban és fényt árasztanak azáltal nemcsak választókerületükre, hanem az egész országra is, mert hiszen a szép szónoklatok híre kijut messze külföldre.
Keblünk tehát örömtől dagadhat, hahogy szemünk könnybe nem lábad, s a dicsőség gondolatát el nem öli bennünk az: hogy e remek szónoklatok mind – a mi rovásunkra mondatnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me