117. sz., május. 22. AZ ÚJ RÉM

Full text search

117. sz., május. 22.
AZ ÚJ RÉM
Az isten súlyos balkeze gyakran nehezedik ránk: nemcsak a kormányok zsarnokoskodnak fölöttünk és szegényítenek, hanem a természet is. Mindenféle alakban jönnek a csapások fejünkre, nemcsak a rossz igazságszolgáltatás és közigazgatás, nemcsak a könnyelműen csinált államadósságok nehezednek ránk, nemcsak a rendszer, a rossz kormányzat ül mellünkre lidércként, hanem – hogy seregestül járjon minden, ami rossz – jönnek sorba az elemi csapások is, hogy szegény édes hazánkat, melyet a »világ éléskamrájának« neveztek még a múlt században, mindenéből kifosszák.
Múlt tavaszkor az árvizek okoztak pótolhatatlan károkat, úgy, hogy a nemzet kénytelen volt magát megerőltetni, hogy a koldusbotra jutott vidékeket csak némileg is rásegítse a megélhetésre. Ezen a tavaszon is sok károkat okozott a víz.
Mi, szegediek szorongatva néztük a Tisza emelkedését s majd megkönnyebbült szívvel apadását, s mikor ez aggodalmunktól megszabadultunk, nyomban jött az új aggodalom, az úgynevezett »zöld ár«, mely ápril végén szokta megdagasztani a magyar Alföld regényes folyóját.
Jó szerencse! ez idén a nagy erdélyi hóesések dacára sem volt bajunk a vízzel, s most már teljesen átadtuk magunkat a felhőtelen nyugalomnak, a tavasz langyos léhéből erőt szíttunk a nagy munkához, mely reánk vár, s reményt merítettünk Szeged fölépítéséhez… ragyogó álomnak teljesüléséhez.
S íme tegnap, tegnapelőtt ismét egy új rém kopogtatott a tákolt kunyhók és a barakkok ajtaján és ablakain.
Az ablaküvegek valami csodálatos ónszínt kaptak, mintha a természet jégvirágokat akarna rajzolni oda, s előre készítené alájuk a pergament, hideg, metsző szél süvített keresztül a házatlan házsorokon, és megrázta a néhai fák korhadozó törzseit.
A füvek és gyomok, melyek hajdani békés, vidám családi hajlékok romjain nőttek, üdén mosolyogva alá, kinyitották a fejeiket, megfeketedve, megperzselve…
Az ég ki volt tisztulva, de mégis haragosan nézett alá apró csillagaival. Megdöbbentő volt. Az emberek összehúzva téli gúnyájukba siettek el komoran egymás mellett.
Mindenki érezte, hogy Magyarország legnagyobb réme közeleg: a fagy!
Nagy szó ez Magyarországon, irtóztató a következményeiben.
Két rossz kormányt helyre hoz egy jó esztendő. Ez a mi erőnk.
S évtizedekig nem hozunk helyre egy nyomorult sovány esztendőt. Ez a mi gyöngeségünk.
Aggodalmas arccal, összeszorult szívvel élte át e két napot és két hideg éjszakát minden jóravaló gondolkozó ember. Mi lett volna belőlünk ez új csapás után, melyet már ismerünk a múltból – mert rettenetes a mi sorsunk, tavaszkor árvíz, fakadó vizek, májusban fagy, nyáron aszály látogatja meg a szép Alföldet, s ritka esztendő, hogy valamennyitől megszabaduljunk.
Míg végre kisütött a nap, megenyhült az idő. Szabadabban lélegzünk. Most már a május rémével is leszámoltunk. Nem közönséges szerencse ez, megérdemli, hogy örvendező szívvel, cikkben emlékezzünk meg a veszélyről, melyet a gondviselés elhárított fejünk felől.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me