penget

Full text search

penget [ë-e] tárgyas ige -tem, -ett [e, ë], ..essen [e-ë], (népies) pönget (hangutánzó)
1. <Húros hangszer húrjait> ujjával v. arra alkalmas kis lemez v. pálcika alakú eszközzel többször megpendíti. Pengeti a hegedű húrjait, a mandolint.  Mért nem jön a Szondi két dalnoka, mért?! | …„Ott térdel a gyöngypár, kezében a lant, És pengeti, pengeti, sirván.” (Arany János) Lelkem, csöndes cigány, pengesd a nyűtt Vén hegedűt! (Tóth Árpád) Kihozta a hegedűt, s pengetni kezdte a húrokat. (Móricz Zsigmond) || a. <Vmely nem vonóval megszólaltatott húros hangszeren> előad, eljátszik vmit. Mandolinján szerenádot penget. Vidám nótát penget citeráján.  Örömre int a természet … De én komoly szemet vetek A hold ezüst képére, S csak szomorú dalt pengetek. (Berzsenyi Dániel) És kezemben a lant, rajta Ábrándos dalt pengetek. (Petőfi Sándor) S a nótát aki pengeti, Szívem őt régen ismeri … (Juhász Gyula)
2. <Fémből készült vékony, rugalmas lemezt> megütöget ismételten, és így pengő hangot idéz elő. Pengeti a kaszát. A pénztáros a márványlapon pengette az ezüstpénzeket, hogy megállapítsa, nem hamisak-e. || a. Pengeti a sarkantyúját: csizmájára szerelt sarkantyúját járás, tánc közben v. sarkának összeverésével meg-megrázva, ismételten pengő hangot idéz elő.
3. (átvitt értelemben, bizalmas) Óvatosan, javaslatképpen többször szóba hoz, emleget vmit. Ezt a tervét már régóta pengeti.  Az ily összpontosítás az én eszmém volt, rég pengetem. (Arany János) Aladár látva, hogy ez most mindjárt veszedelmes dolgokat fog pengetni, belevágott a beszédbe. (Jókai Mór)
Szólás(ok): ld. húr.
Igekötős igék: elpenget; megpenget; összepenget.
pengetés; pengetett; pengethető.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me