berendezés

Full text search

berendezés főnév -t, -ek, -e
1. A berendez igével kifejezett cselekvés, tevékenység; az a cselekvés, hogy vmit berendeznek. A lakás, a szoba berendezése. Folyik a művelődési otthon berendezése.
2. <Épületben, lakásban, helyiségben> a szükséges használati tárgyak, bútorok stb. összessége; bútorzat. Kényelmes berendezés; ® kombinált berendezés; kopott, modern, régimódi berendezés.  Szerencsét kívánok kisasszony, ez új berendezéshez. (Csiky Gergely) [A szoba] berendezését csak a nyitott ablakon át figyeltem meg. (Kuncz Aladár) Nem valami pazar a berendezésük. (Nagy Lajos) || a. Gépi, műszaki felszerelés, készülék. ® Biztosító berendezés(ek); fűtő berendezés; ® egészségügyi berendezés; jelző berendezés; telepes hangerősítő berendezés; a bányák korszerű berendezése; egy gyár berendezése; üzemi, vasúti berendezés.
3. (átvitt értelemben) Felépítés, szervezet, rend(szer). Gazdasági, politikai, társadalmi berendezés.  Romlottnak tartotta a mai társadalmi berendezést. (Babits Mihály)
4. (ritka, régies) Vmely könyv tartalmának beosztása, elrendezése.  Nemcsak fölmetszem a könyvet, hanem el is olvasom végig; megtekintem címlapját, berendezését, … mutatóját. (Arany János)
Szóösszetétel(ek): adóberendezés; lakásberendezés; lakberendezés; szobaberendezés; védőberendezés.
berendezési; berendezésű.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me