Tudnivalók.

Full text search

Tudnivalók.
Árulás és árulás minden felől – borzasztó időnket élünk – de hiszen él az isten még, s az elaltatott türelmes magyarnak, kinek a gonoszságok illy nemeiről fogalma sem volt, illy erős szerekre vala szüksége, hogy felébredjen, s a lelke mélyében megsértett emberiség érzelmével, önmagában, ügye szentségében, karja kérlelhetlen erejében keressen menedéket, szegény elárult hazája megmentésére.
Egy pár ujabb adat tudomásul:
A porosz herczeg nevét viselő ezred tisztjei tudjuk miként nyilatkoztak, két derék becsületes magyar hazafit kivéve – a hűtelenek között volt egy őrnagy, neve Kudelka. Ez az ember ellopta az ezered zászlóját, s elszökött vele. A rendőrség nyomába ugratott. Oh! ha megkapnák! Ez azt hiszszük, valami egyebet kapna, nem pensiót. – Egyébiránt a ministerelnök a hű, derék, becsületes magyar zászlóaljnak természetesen magyar zászlót adott.
Egy másik adat. A Szebenben állomásozott gránátosok ministeri parancsra utban voltak Pest felé, már a Kunságba értek. Nem elég, hogy néhány rosz szellemű tiszteik bujtogatták a derék népet, hanem őrnagyuknak egyszer csak eszébe jut „felsőbb parancsra“ a derék sereget az útból visszafordítani. Futár hozta a hirt, nyomban gőzsebességgel nem utánok két erélyes hazafi a ministerelnöktől küldve, a legterjedtebb hatalommal, a sereget ide hozni; s a ki ellentáll, ha százszor őrnagy volna is, azzal ugy bánni, mint árulóval bánni kell.
Nevezetes. Pascal-Duprat ur, franczia népképviselő, s a „Revue indépendante“ hajdani főszerkesztője, a franczia kormány által különös diplomaticai missióval Pestre küldetett. Megérkezése minden órán váratik. – Frankfurt első fogadta el Magyarország követét. A franczia nemzet első küldött Magyarországba követet. – Isten hozza!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me