Fejérmegyéből, sept. 4.

Full text search

Fejérmegyéből, sept. 4.
A milly megörvendeztető volt mult hóban tartott rendkivüli bizottmányi ülésünk, épen olly elszomoritó a sept. elsői. Üres, hosszú beszédek, semmi más. Igaz, hogy a boldogult administratori rendszer fénykorában, illyes szónokaltoknak püspök egbéd s nhány nagy uri kézszoritás volt dija, de mindezeknek ideje már lejárt. És ha a türelmes hallgató ki nem fütyöli önöket, oka, hogy a hallgató béketűrée óriásibb, mint önök szerénysége. Elvesztünk, el kel vesznünk, ha tovább is olly emerek lebzselnek a zöld asztal körül, kiknek egy része, több hiányok között, legkisebb tehetséggel sem bír lenni, és pedig pillanatok alatt sokat tenni. A kinek füle van hallja, és a kinek csak gyüszünyi esze van, értse, és távozzék a zöld asztal mellől.
Szolgabiránk toborzásróli jelentéseiből az sült ki, hogy ez ideig 528 önkénytes találkozott megyénkben. Csekély a szám, ha tekintetbe veszszük, hogy tisztviselőink közől alig marad eg kettő honn; de tán majd szaporodni fog, én leglaább nem akarom hinni, hogy Fejérmegye magyarajkú lakosságában csak anni honszeretet volna, mint mennyit e csekély szám tanúsit. Igaz ugyan, hogy megyénk nagyrészin sváb lakóiból csak egyetlen sem iratta fel magát, s a faczipős sváb könnyebnek tartja karót, jármos és gereblyét faragni, mint a harcztérre szállni; de épen azért, azok galázatára meg kellene mutatni a magyar fajnak, miként benne a vér nem vált vizzé, s méltó azon szabadságra, emllyet nyert, s mellyért, hogy megtarthassuk, vért is készek vagyunk ontani.
Az önkénytesek felszerelésére kinevezett állandó biztosság 500 darab fegyver és ruhaneműről gondoskodott már; de embereink, fájdalom! fegyverhiány miatt, csak három hét múlva lesznek tökéletesen felszerelve, és kimozdithatók: sőt azon való, vagy valótlan hír is aggaszt bennünket, hogy külföldről rendelt fegyvereinket jó szomszédaink letartóztatják.*
Tények után e hírt valótlannak mondhatjuk. A szerk.
Kossuth csapatjához tegnap szállitottak városunkból több ujonczot; bámúlatosan jól esik tapasztalni, milly verázserővel bír a toborzók zászlója, melly alá csoportosan tódul a fiatalság.
Épen midőn levelem akarom bezárni, veszem azon elszomoritó hírt, miként Perkáta nevű tótrácz helységbe a polgárság tettlegesen ellenszegűlt az ujonczok összeirása végett kiküldött megyei választványnak. Ha a nép elég vakmerő a felsőbb rendelteket igy lábbal tapodni, a megyének mulhatatlan kötelessége szoros vizsgálatot tartani, s a főczinkosokat szigorúan büntetni, hogy hasonó merények isérletéből még a gondolatot is visszatartóztasa. Vulnus ense recidendum est, ne pars sincera trahatur.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me